MOBILITZACIONS EN EL SECTOR EDUCATIU

Almenys 26 detinguts en una nova protesta d'estudiants a València

El cap de la policia justifica la violència davant l'"agressivitat" dels manifestants, alumnes de l'institut Lluís Vives

En el minut 1.00 del vídeo es pot observar l’agressió per part dels policies a diversos estudiants a València. / YOUTUBE

3
Es llegeix en minuts

Unanova protesta en què han participat uns300 estudiants que s'havien congregat a les portes de l'Institut d'Educació Secundària Lluís Vives de València ha provocat nous incidents amb la Policia i la detenció d'almenys 26 persones, cinc d'elles menors, i diverses contusionades. Uns400 joves estaven aquest dilluns a la nit tancats a l'edifici de laFacultat d'Història, mentre es produïen incidents als voltants, i asseguren que hi seguiran mentre no dimiteixi la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Paula Sánchez de León. 

Els joves han tallat el trànsit al carrer de Xàtiva i han iniciat una marxa fins a la plaça de Sant Agustí, on alguns efectius han arribat apegar amb les porres a les persones que protestaven amb els crits deSí que són valents que peguen als xiquets o Aquests són els herois d'Espanya, entre altres frases. La setmana passada, incidents similars van acabar amb 17 detinguts i diversos ferits.

La protesta ha començat de forma pacífica a les 14.45 hores quan els estudiants han tallat el trànsit al crit d'Els lladres a presó i els diners a educació.Segons els organitzadors de l'acte, la intenció era portar a terme una marxa "totalment pacífica" que es limités a tallar el trànsit durant mitja hora amb desplaçament cap a Sant Agustí.

No obstant, en aquest punt, la Policia havia establert un cordó policial que els impedia passar, tot i que els estudiants se l'han saltat pels laterals. Aleshores s'han produït les primeres tensions, entre els agents que formaven part del cordó i els estudiants que l'han sobrepassat, amb empentes i estrebades.

No revelar forces a l'enemic

El cap superior dePolicia de la Comunitat Valenciana, Antonio Moreno, ha assegurat que els agents s'han vist obligats a recórrer a la força a València davant l'"agressivitat" dels manifestants, i que és l'autoritat judicial qui ha d'avaluar si ha estat una resposta proporcional.

El cap superior de Policia no ha volgut revelar el nombre d'agents que estan intervenint davant aquestes protestes i, quan se li ha preguntat per aquesta qüestió, ha dit: "No és prudent revelar-li a l'enemic quines són les meves forces". A diferència de les protestes de la setmana passada, en què "per més que es digui" la Policia va limitar la seva acció, avui hi ha hagut un "plus d'agressivitat" dels manifestants que ha requerit "una resposta equitativa".

"Alguns creuen que estan jugant, però després vénen les sorpreses i les lamentacions" en forma de sancions o processos judicials, ha lamentat Moreno, que assegura que els manifestants han bolcat contenidors i han llançat les ampolles que hi havia a dins als agents: "Un clàssic", ha afegit.

En la protesta també hi ha hagut diversos lesionats, entre ells quatre menors i una dona de 52 anys a qui li ha caigut una ampolla al cap; així com cinc agents de Policia, que presenten diverses contusions.

25 furgons de policia

A continuació, els estudiants s'han dirigit a la plaça d'Espanya, encara que abans d'arribar-hi, a la cruïlla amb el carrer Sant Vicent, els esperava un nou cordó policial. En aquell moment, altres agents han dispersat els alumnes concentrats en aquest punt cap als carrers Matemàtic Marzal i Troia, on hi ha hagut nous instants de tensió en què els policies han arribat a tirar a terra alguns joves i a pegar amb la porra els manifestants que corrien cap allà.

En total, s'han arribat a congregar en aquell tram més de 25 furgons de la Policia. Els diferents cordons policials establerts pels agents han aconseguit dispersar els manifestants, que es van tornar a reunir uns minuts més tard a la plaça de Sant Agustí, on s'han tallat el trànsit i s'han viscut nous moments de tensió amb els agents que, segons algunes fonts presencials, han portat a terme detencions entre les persones que obligaven a quedar-se a les voreres.

Notícies relacionades

Uns 400 estudiants s'han "refugiat" a la facultat de Geografia i Història de València, amb el permís de la degana, Elena Grau, per analitzar en assemblea els incidents registrats aquesta jornada, mentre que als voltants de l'edifici hi ha una important presència policial, amb tres furgons. La degana ha explicat que els ha donat permís per ser a la Facultat i fins i tot passar-hi la nit si cal. Els estudiants han començat a fer una assemblea amb l'objectiu de subscriure un manifest en què es donés a conèixer el que ha passat els últims dies. Posteriorment, una gran part d'ells han decidit sortir per unir-se a altres companys que tenien "problemes".

El succés s'ha tornat a convertir en el tema del moment a Twitter, on es pot seguir amb l'etiqueta #primaveravalenciana.