exploració espacial

Descoberta una super-Terra amb més possibilitats de tenir aigua i vida

L'exoplaneta és a uns 22 anys llum, 4,5 vegades la massa de la Terra i un període orbital de 28 dies

Recreació d’un exoplaneta.

Recreació d’un exoplaneta. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts

Un equip internacional de científics ha descobert unasuper-Terraque orbita a la zona habitable de la seva estrella, a uns 22 anys llum del nostre planeta, amb més possibilitats de tenir aigua i vida que qualsevol exoplaneta, segons han anunciat a la publicacióAstrophysical Journal Letters.

"Aquest planeta és el millor candidat nou per contenir aigua líquida i, potser, la vida tal com la coneixem", assegura l'espanyolGuillem Anglada-Escudé, director de la investigació juntament amb Paul Butler, de la Institució Carnegie per a la Ciència. Amb un període orbital d'uns 28 dies, el planetaGJ 667Cc, que calculen que té 4,5 vegades la massa de la Terra, gira al voltant del seu sol a la zona on la temperatura no és ni massa calenta ni massa freda perquè existeixi aigua líquida a la superfície.

"Això s'ha d'entendre en un sentit relatiu, però comparat amb els que ja s'han descobert aquest és ara mateix el millor ajust que podríem esperar", ha dit en declaracions a Efe Anglada-Escudé. En l'òrbita en què està el planeta satisfà les condicions en què podria existir aigua, sense necessitat de complir altres requisits com passa amb alguns planetes descoberts que, per exemple, necessitarien una atmosfera amb molts gasos hivernacle.

Recepció de llum

El nou planeta rep el 90% de la llum que rep la Terra. No obstant, com que la major part de la seva llum entrant està a la banda de l'infraroig, el planeta absorbeix un percentatge més alt d'aquesta energia, que calculen que pot ser la mateixa que la la Terra absorbeix del Sol, apunten. "És el millor candidat a tenir aigua líquida, compleix les condicions més adequades. Si hi hagués un marcador de zero a cent, aquest estaria al vuitanta, mentre que els altres estarien al seixanta o cinquanta", ha assegurat el científic.

Els investigadors han trobat evidència d'almenys un i possiblement un altre o dos planetes més orbitant l'estrella GJ 667C, que és a uns 22 anys llum de la Terra. L'estudi indica que l'estrella pertany a un sistema triple i té una composició diferent del Sol, amb concentració molt inferior d'elements més pesants que l'heli com el ferro, el carboni i el silici. Aquests elements són els components bàsics dels sistemes terrestres planetes, per això "és significatiu, perquè indica que el mecanisme pel qual es formen els planetes segueix funcionant encara que aquestes estrelles siguin pobres en metalls".

Nous instruments

Notícies relacionades

Segons els investigadors, això indica que l'existència de planetes habitables es pot donar en una varietat més àmplia d'ambients del que es creia anteriorment. L'equip ha trobat, a més, que el sistema també podria contenir un planeta gegant de gas i una altra super-Terra amb un període orbital de 75 dies. No obstant, són necessàries noves observacions per confirmar-ho. Anglada-Escudé, actualment vinculat a la Universitat de Göttingen (Alemanya), ha assenyalat que amb la nova generació d'instruments científics els investigadors seran capaços d'examinar moltes estrelles amb aquestes característiques i "finalment buscar empremtes espectroscòpiques de vida en aquests mons".

Els investigadors han utilitzat dades públiques de l'Observatori Europeu del Sud (ESO) i un nou mètode d'anàlisi de dades al qual han incorporat els mesuraments de l'espectrògraf de l'observatori d'alta resolució Echelle i l'espectrògraf del buscador de plantes del Carnegie a bord del Telescopi Magallanes II. En la recerca planetària, els experts han mesurat les petites oscil·lacions que es produeixen en una estrella causades per "l'estrebada" gravitatòria que provoca un planeta a l'acostar-s'hi, amb l'eina de software JARPS-TERRA.