L'EVOLUCIÓ DEL CONSUM DE PREMSA a espanya

EL PERIÓDICO es consolida com a líder absolut del quiosc

La capçalera del Grup Zeta va copar el 33,8% de les vendes al número el 2011

'La Vanguardia' és el diari de tot Espanya que reparteix més exemplars gratuïts

LA DIFERÈNCIA 3 A l’esquerra, un lector compra EL PERIÓDICO en un quiosc de Barcelona. A la dreta, repartiment gratuït d’exemplars de La Vanguardia en un tren.

LA DIFERÈNCIA 3 A l’esquerra, un lector compra EL PERIÓDICO en un quiosc de Barcelona. A la dreta, repartiment gratuït d’exemplars de La Vanguardia en un tren. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Un any més, EL PERIÓDICO DE CATALUNYA va reafirmar el 2011 el seu incontestable lideratge en vendes. Les dades facilitades ahir per l'Oficina de Justificació de la Difusió (OJD), l'organisme que certifica la difusió dels principals diaris d'informació d'Espanya, confirmen que aquest és el diari més adquirit als quioscos .

EL PERIÓDICO, principal capçalera del Grup Zeta, va vendre l'any passat una mitjana de 79.063 exemplars diaris al quiosc, per 67.211 unitats del seu perseguidor, La Vanguardia, del Grupo Godó. El tercer lloc a Catalunya és per a El País, amb 25.697. La difusió total del diari en el conjunt del 2011 és de 111.506 exemplars al dia.

PUJADA AL DESEMBRE / Les dades de l'OJD del desembre de l'any passat aporten bones notícies per a aquesta capçalera. Aquell mes, EL PERIÓDICO va comptabilitzar una venda al número de 75.538 exemplars de mitjana al dia, amb un creixement del 6,3% respecte al mes anterior. Aquest percentatge de creixement és superior a la mitjana registrada pels principals diaris que es venen a Catalunya, que va ser del 5,1%.

Amb les dades de l'OJD a la mà queda clara la primacia d'EL PERIÓDICO entre els diaris més venuts a Catalunya. La capçalera té als punts de venda una quota de mercat del 33,8%, i és l'únic rotatiu d'informació general que supera la barrera del 30%. La Vanguardia es queda amb una quota del 28,8% i El País, de l'11%.

En el conjunt d'Espanya, EL PERIÓDICO ocupa el quart lloc en la categoria de venda al número, per darrere d'El País, El Mundo i Abc. A continuació se situen La Razón i, en sisena posició, La Vanguardia.

Notícies relacionades

UN 30%, DE REGAL / L'informe de l'OJD també posa al descobert que la capçalera del Grupo Godó ja s'ha convertit en el rotatiu espanyol d'informació general que, tot i ser de pagament, regala més diaris. La Vanguardia lidera el rànquing de repartiment gratuït, sota l'epígraf de resta de difusió, amb una mitjana diària de 57.209 exemplars regalats. La majoria, als vagons de Rodalies de Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat, hospitals, ambulatoris, universitats...

Amb aquesta xifra, la capçalera barcelonina supera El País i El Mundo, els dos diaris que -amb xifres de difusió molt superiors a les de La Vanguardia- sobrepassen la barrera de les 50.000 unitats regalades. Segons les dades proporcionades a l'OJD per la mateixa capçalera del Grupo Godó, almenys un terç de la seva difusió total (190.028 exemplars) prové del repartiment gratuït i massiu.