DURANT 24 HORES

Viquipèdia lidera una apagada contra la llei antipirateria que debaten els EUA

Centenars de webs protesten contra un text que persegueix tallar l'accés a webs estrangeres que incompleixin la protecció intel·lectual

Campanya de recollida de firmes contra la llei antipirateria, a la web de Google.

Campanya de recollida de firmes contra la llei antipirateria, a la web de Google.

3
Es llegeix en minuts

Unes 10.000 webs, entre elles laversió en anglès de l'enciclopèdia virtual Viquipèdia, estan fora de servei des de les 06.00 hores d'aquest dimecres (mitjanit a la costa est dels EUA), i durant 24 hores, en protesta per la llei antipirateriaStop Online Piracy Act (SOPA) i la seva versió al Senat, laProtect Intellectual Property Act (PIPA), que debat el Congrés dels Estats Units. "La comunitat de Viquipèdia ha elegit sotmetre a una apagada la versió en anglès de Viquipèdia durant 24 hores, en protesta per propostes de legislació dels Estats Units", va avisar dimarts a la seva web la Fundació Wikimedia, que dirigeix la comunicació de la companyia.

La companyia justifica la protesta perquè si s'aprova, el projecte de llei SOPA i la seva versió al Senat "danyaran internet lliure i obert i proporcionaran noves eines per a lacensura de llocs web internacionals dins els Estats Units", ha afegit.

No només Viquipèdia participa en aquesta apagada virtual. Altres portals com la web per compartir notíciesReddit, els blocs de tecnologiaBoing Boing i Gizmodo o el Hufftington Post, amb mitja portada en negre, s'han sumat a la iniciativa, així com el grup de pirates informàticsAnonymous. Per la seva banda, el buscadorGoogle no s'ha sumat a l'apagada però sí que ha penjat al seu portal unlinkque porta a una pàgina de recollida de firmes per demanar al Congrés nord-americà que no aprovi la llei.

Agrupades en la plataformaNetcoalition.com, hi ha també pàgines que no han tancat com Yahoo,Facebook,Foursquare,Twitter,AOL,eBay,PayPal,LinkedIn iZynga també són contràries a la llei antipirateria, encara que no totes han tancat. També s'hi han apuntat la comunitat per compartir presentacionsScribd iWordpress, que allotja blocs de particulars.

Més poder al Govern federal

El projecte Stop Online Piracy Act (SOPA), la data límit d'aprovació del qual és el dia 24, permetria al Departament de Justícia nord-americana investigar, perseguir i desconnectar qualsevol particular o empresa que pogués ser acusada de pujar material amb drets d'autor dins i fora del país.

Des del 1998, la llei que perseguia la pirateria als Estats Units era l'anomenadaDigital Millenium Copyright Act, que obligava a retirar el material il·legal a les pàgines web que en feien ús, però que no tenia competència sobre el que fos publicat des d'altres països.

"La protesta contra SOPA és la més important en línia que mai s'hagi organitzat. Uns quants centenars de milions de persones... veuran missatges sobre els perills de censurar internet, i això no té precedents", ha afirmat Tiffiny Cheng, cofundadora de Fight for the Future, que organitza la manifestació virtual.

La PIPA serà sotmesa a debat i vot al Senat a partir del pròxim 24 de gener, mentre que SOPA serà sotmesa a un vot preliminar, però clau, al Comitè Judicial de la Cambra de Representants el mes que ve.

Obama, en contra de la SOPA

Notícies relacionades

El principal autor de la iniciativa a la Cambra Baixa i president del Comitè, el republicà Lamar Smith, ha dit que la llei "SOPA" busca protegir els consumidors, negocis i llocs de treball "de lladres estrangers que roben la propietat intel·lectual dels EUA". El projecte de llei té un ampli suport del sector d'entreteniment --com el de Hollywood--, empreses farmacèutiques i publicacions, mentre que les empreses de Silicon Valley s'han bolcat en contra seu.

La Casa Blanca s'oposa a la mesura en la seva versió actual per considerar que aquesta podria suscitar demandes contra empreses cibernètiques i perjudicar negocis legítims, a més d'atropellar el dret a la llibertat d'expressió. Dissabte passat, la Casa Blanca va suggerir en un comunicat que el presidentBarack Obama vetarà qualsevol mesura que "redueixi la llibertat d'expressió, incrementi els regs a la seguretat cibernètica, o soscavi" la xarxa cibernètica global.