observacions de la missió Kepler

Descoberts dos nous planetes que orbiten al voltant de dos sols

S'assemblen als descrits al món de dos sols de la pel·lícula 'Star Wars'

Simulació artística de Kepler-35, planeta que orbita al voltant d’un sistema de dues estrelles.

Simulació artística de Kepler-35, planeta que orbita al voltant d’un sistema de dues estrelles. / {LYNETTE} COOK

2
Es llegeix en minuts

Lamissió Kepler de laNASAha descobert dos nous planetes orbitant sistemes de doble estrella als quals han batejat com a Kepler-34b i Kepler-35b. Els planetes van ser descoberts al mesurar la disminució de la llum de les estrelles quan aquests últims transitaven per davant d'elles.

L'existència d'aquests sistemes, anomenatsplanetes circumbinaris, havia estat predita fa temps, es tractava tan sols d'una teoria fins que l'equip va descobrir el planeta Kepler-16b, el setembre del 2011. Kepler-16b és conegut pel nom de Tatooine a causa de la seva semblança amb el món de dos sols de la pel·lículaStar Wars. Així, el professor de la Universitat de Florida, Eric B. Ford, ha assenyalat que "s'ha cregut durant molt de temps que aquest tipus de planetes existia, però han estat molt difícils de detectar per diverses raons tècniques". No obstant, "ara, amb els descobriments de Kepler-16b, 34b i 35b, la missió Kepler ha demostrat que la galàxia està plena de milions de planetes que orbiten al voltant de dues estrelles", ha apuntat.

Gegants de gas

L'estudi, publicat aNature, assenyala que els dos planetes són gegants de gas de baixa intensitat, comparables en dimensions a Júpiter, però molt menys massius. En comparació amb Júpiter, Kepler-34 és un 24% menor en dimensions, i té una massa un 78% menor --i pot completar una òrbita en 288 dies terrestres-- per un altre costat, Kepler-35 és un 26% més petit que Júpiter i té un 88% menys de massa --i completa l'òrbita en tan sols 131 dies--. Els astrònoms creuen que els planetes estan fets principalment d'hidrogen, i que tenen una temperatura massa elevada per albergar vida com a la Terra.

Planetes circumbinaris

Notícies relacionades

"Els planetes circumbinaris poden tenir climes complexos, ja que la distància entre el planeta i l'estrella canvia de manera significativa durant cada període orbital ", ha afirmat Ford. La missió Kepler de laNASA, que va començar el març del 2009, utilitza un telescopi espacial d'un metre de diàmetre especialitzat en una petita porció de la Via Làctia. L'objectiu de la missió és trobar la freqüència de planetes de la mida de la Terra, i especialment aquells planetes que poden tenir aigua líquida a la superfície. 

Segueix l'observació

La majoria d'estrelles semblants al Sol a la galàxia no estan soles, com el sol de la Terra, sinó que tenen una parella, formant un sistema binari. Kepler ja ha identificat al voltant de 2.165binàries eclipsants, entre les més de 160.000 estrelles que observa. La NASA havia previst, inicialment, deixar de rebre les dades de la nau espacialKeplerel novembre del 2012. No obstant, segons Ford, "els astrònoms estan pràcticament pregant a la NASA que allargui la missió Kepler fins a l'any 2016, ja que Kepler està revolucionant molts camps, no només el de la ciència planetària, i seria una llàstima no poder obtenir el màxim rendiment científic d'aquest gran observatori".