20è ANIVERSARI DEL CENTRE

Estudiants i policia s'enfronten durant la visita de Mas a la Universitat de Girona

Unes 250 persones intentaven boicotejar l'acte del president en protesta per les retallades del Govern en educació

Dos agents desallotgen una manifestant a la Universitat de Girona.

Dos agents desallotgen una manifestant a la Universitat de Girona. / LOURDES CASADEMONT (ACN)

2
Es llegeix en minuts

Una concentració d'estudiants de laUniversitat de Girona (UdG) amb motiu de la visita a aquest centre del president de la Generalitat,Artur Mas, per assistir a la celebració del seu 20è aniversari ha derivat enenfrontaments entre alumnes i policia.

Els Mossos d'Esquadra han protagonitzat un fort desplegament a les portes de l'aula magna de la UdG, on s'havia programat l'acte central de l'aniversari, per protegir l'arribada de Mas, ja que unes 250 persones l'esperaven amb pancartes de protesta contra les retallades de la Generalitat en educació.

Com a mesura de seguretat, el president català ha optat per un accés alternatiu i, una vegada al centre de la taula d'autoritats junt amb l'alcalde de Girona,Carles Puigdemont, i la rectora de la UdG,Anna Maria Geli, entre cinquanta i cent manifestants, entre alumnes i personal universitari, han intentat boicotejar l'acte.

Soroll en el discurs de Puigvert

Els estudiants s'han desplaçat al claustre universitari, ubicat al costat de l'aula magna, i han forçat les portes que comuniquen els dos espais amb l'intent d'accedir al lloc on era Mas. Els Mossos d'Esquadra han frenat elsmanifestants i s'han desencadenat una sèrie d'enfrontaments fins que s'han tornat a tancar les portes per les quals els joves pretenien ingressar a l'aula universitària.

El soroll amb què els alumnes pretenien silenciar els parlaments únicament ha afectat el de l'historiador Joaquim Maria Puigvert. La intervenció dels Mossos i el tancament de les portes que comuniquen el claustre i l'aula magna han permès que la resta d'intervencions es desenvolupessin amb normalitat.

Guanyar eficiència

Mas, en el seu discurs, ha plantejat com a repte de futur el finançament de lesuniversitats i ha explicat que l'objectiu és "guanyar eficiència cada dia" malgrat les dificultats econòmiques. "La pitjor decisió seria no fer pràcticament res", ha indicat Mas, que considera millor emprendre iniciatives tot i tenint "el risc de cometre errors".

El president del Consell Social de la UdG, Albert Bou, ha estat el més crític amb els manifestants i ha subratllat que, des de la universitat, no s'ha transmès als alumnes "el respecte que haurien de tenir".

Notícies relacionades

Anna Maria Geli, ha lamentat que l'acte central de la celebració del vintè aniversari de la UdG no s'hagi pogut celebrar "amb normalitat" i s'ha referit al moment actual com "difícil".  Puigdemont, ha centrat el seu discurs en la importància que la Universitat de Girona compleixi vint anys i en el seu paper en la societat local.

L'acte de celebració ha comptat, a més, amb l'entrega de medalles de la UdG als exrectors Josep Maria Nadal i Joan Batle, així com de les plaques de reconeixement pel seu suport a la Diputació, Ajuntament i Cambra de Comerç de Girona i a les patronals FOEG i Pimec.