a 270 milions d'anys llum

Descoberts els dos forats negres més grans que es coneixen

Segons les primeres estimacions, la massa seria 10.000 milions de vegades superior a la del Sol

1
Es llegeix en minuts

Un grup de científics han descobert elsdos forats negres més grans coneguts fins ara, amb una massa gairebé10.000 milions de vegades superior a la del Sol, segons publica la revistaNature.

Aquestsforats negres, localitzats en dues enormes galàxies el·líptiques a uns 270 milions d'anys llum de la Terra, són molt més grans del que s'havia predit mitjançant extrapolacions dels atributs de les galàxies amfitriones.

Segons els experts, encapçalats per Chung-Pei Ma, de la universitat de Califòrnia (Estats Units), la troballa suggereix que els processos que influeixen en el creixement de lesgalàxiesgrans i els seus forats negres difereixen dels que afecten lesgalàxiespetites. Es creu que totes les galàxies massives amb component esferoïdal alberguen al centre forats negres gegantins. A més, les fluctuacions de lluminositat i brillantor identificades als quàsars de l'univers primerenc suggereixen que alguns d'ells haurien estat alimentats per forats negres amb masses 10.000 milions de vegades superiors a la del Sol.

Difícils de detectar

Notícies relacionades

No obstant, fins ara elforat negre més gran que es coneixia, ubicat a la gegantina galàxia el·líptica Messier 87, tenia una massa de 6.300 milions de masses solars. Els forats negres són difícils de detectar perquè la seva poderosa gravetat ho absorbeix tot, inclosa la llum o altres radiacions que podrien revelar la seva presència. Els científics van avaluar les dades de dues galàxies veïnes a l'esmentada, NGC 3842 i NGC 4889, i van determinar que hi haviaforats negres supermassius.

Es van servir del telescopi Gemini de Hawaii, adaptat amb lents especials que permeten detectar el moviment anòmal d'estrelles que es mouen a prop dels forats negres i que són absorbides per aquests. Els investigadors van constatar que NGC 3842 alberga al centre un forat negre amb una massa equivalent a 9.700 milions de masses solars, mentre que a NGC 4889 n'hi ha un altre amb una massa igual o superior, asseguren a Nature. Aquests forats negres tindrien un horitzó de successos --la regió en la qual res, ni tan sols la llum, es pot escapar de la seva atracció-- unes set vegades més gran que tot el nostre sistema solar. Segons els experts, l'enorme mida dels forats es deuria a la seva habilitat per devorar no només planetes i estrelles sinó també petites galàxies, un procés que s'hauria produït al llarg de milions d'anys.