ESTRENA D'UNA INFRAESTRUCTURA QUE UNEIX QUATRE COMARQUES

L'Eix Diagonal ja connecta Vilanova i Manresa en 45 minuts

El president Mas insisteix que la carretera ha d'ajudar a la recuperació econòmica

La inversió ha estat de 368,4 milions d'euros però n'acabarà costant 1.399 el 2041

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / Vilanova i la Geltrú

Des d'aquest migdia els cotxes ja poden circular pels dos nous trams de l'Eix Diagonal, una via que uneixVilanova i la Geltrú (Garraf) iManresa(Bages) en 45 minuts, la meitat del temps que costava fins ara. El president de la Generalitat,Artur Mas, ha presidit la inauguració, la primera d'una carretera des que ocupa el càrrec, com ell mateix ha destacat: “Com que és una època d'estrenye's el cinturó, no volia aparèixer en moltes estrenes viàries, però està bé tenir alegries com aquesta de tant en tant”.

LaC-37 ha costat 368,4 milions d'euros, però com que es finançarà pel mètode de peatge a l'ombra (que significa que la Generalitat paga un cànon a la concessionària per cada vehicle que passa) acabarà suposant un desemborsament de 1.399 milions el 2041.

Petició ferroviària

El president Mas ha insistit que aquesta via de 67 quilòmetres, dels quals avui se n'obren 28, ha d'ajudar a la recuperació econòmica i ha instat els municipis i el teixit econòmic dels territoris pels quals passa perquè aprofitin “no només per passejar sinó sobretot per treballar”.

A continuació, ha avisat que “quan torni a haver-hi diners” les inversions en infraestructures s'hauran de centrar en els ferrocarrils perquè, ha opinat, la xarxa de carreteres que s'ha desenvolupat en els últims anys ja és prou potent i en canvi als trens “no se'ls ha prestat l'atenció suficient”.

El viaducte més llarg

Notícies relacionades

La C-37 també aprofita part d'alguns traçats, entre altres de la C-15. També ha permès construir el viaducte més llarg d'una carretera de la Generalitat i el tercer amb més longitud de Catalunya. El viaducte fa 740 metres i està situat a Rajadell (Bages).

Mas ha acompanyat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i els alcaldes i representants de les quatre comarques per les quals passa. La comitiva ha començat el viatge a Rajadell i, després de passar pel centre de control de la concessionària CAT (que depèn de Dragados) de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), han acabat el trajecte a Vilanova.