Turisme sexual a la N-2

La ruta del sexe de l'Empordà es posa de moda entre el jovent francès

Joves del sud de França visiten en massa els macrobordells de la comarca els caps de setmana

Experts de Perpinyà mostren la seva inquietud per un fenomen que barreja alcohol, drogues i carretera

El macroprostíbul Paradise, a la Jonquera (Alt Empordà).

El macroprostíbul Paradise, a la Jonquera (Alt Empordà). / JOAN CASTRO / CLICK ART FOTO

3
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
FIGUERES

Cada vegada són més joves i més nombrosos. I al còctel de sexe de pagament, drogues il·legals i alcohol hi sumen el risc que comporta efectuar llargs desplaçaments per carretera a altes hores de la matinada. Les escapades als nombrosos macrobordells de l'Alt Empordà s'han convertit en una moda entre els joves del sud de França. Un turisme sexual que ja era conegut pels grans, però que ara ha fet saltar els senyals d'alarma a causa de la massiva incorporació de les noves generacions a aquestes excursions de cap de setmana. N'hi ha de la pròxima Perpinyà, però molts vénen de més lluny: Marsella, Tolosa, Carcassona, Montpeller i fins i tot Lió.

La moda ha adquirit una magnitud prou gran perquè l'Administració francesa hi hagi intervingut. El primer pas ha estat encarregar un estudi a una sociòloga de la Universitat de Perpinyà per delimitar l'abast del fenomen i poder establir mesures per frenar aquesta espècie de ruta del bakalao complementada amb sexe de pagament.

La inquietud que existeix al país veí va ser posada damunt la taula per Joelle Peracaula i Caterine Detoisien, tècniques de l'Oficina d'Informació Juvenil de Perpinyà, durant una reunió sobre joves i salut organitzada pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà a finals del mes passat. Les professionals franceses van expressar la seva preocupació pel «seguiment massiu» d'aquesta moda per part dels joves d'entre 17 i 25 anys de la Catalunya Nord.

AUTOCARS / Una modalitat de turisme sexual que ha arrelat entre els nois del sud de França, que passen la frontera els caps de setmana i que complementen les visites als bordells amb «la ingesta compulsiva d'alcohol i drogues», segons Peracaula, de manera que es converteix en un problema de salut a causa dels riscos que comporta.

«Alguns viatgen en autocars fins a la Jonquera, però la majoria hi van en cotxe, i això és molt perillós. És un fenomen que ha anat en augment des de fa un any, coincidint amb l'obertura del macroprostíbul Paradise», explica Peracaula a aquest diari. «El turisme sexual dels francesos als bordells catalans no és nou, ja que és una activitat que es va disparar arran de la prohibició dels prostíbuls al nostre país. La novetat és que s'està estenent entre els més joves», insisteix Peracaula.

Els Mossos també han notat que des de fa un any hi ha més detencions de ciutadans francesos durant els caps de setmana. «La majoria dels casos són per conduir borratxo, especialment a la zona que va de Llers a la Jonquera. També hi ha baralles i fins i tot hi ha hagut algun tiroteig a les portes d'alguns clubs, però són incidents més aïllats», expliquen fonts policials. «Nosaltres fem molts controls, però a França consideren que és un problema de seguretat d'Espanya, sense tenir en compte que la majoria dels clients dels prostíbuls procedeixen del seu país», afegeixen.

NEGOCI EN AUGE / La policia local de la Jonquera també porta a terme al municipi controls de seguretat. «És cert que hi ha grups de francesos, alguns són de comiats de solter, però no hem notat més alteracions de l'ordre públic durant aquests últims mesos. Però també cal tenir en compte que no tots els bordells de l'Alt Empordà estan en aquest municipi», destaca l'alcaldessa, Sònia Martínez.

Notícies relacionades

El turisme sexual mou una gran quantitat de diners a la comarca, com demostra el fet que el macrobordell Paradise hagi ampliat les seves instal·lacions quan només fa un any que va entrar en funcionament. El nombre d'habitacions ha passat de 80 a 100, s'hi ha construït una terrassa de 600 metres quadrats i a més s'hi ha habilitat un restaurant.

Vicenç Cànovas, tècnic de joventut del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, afirma que aquest fenomen no es dóna entre els joves catalans. No obstant, demana que no es «criminalitzi» els nois francesos. «Els adolescents són més fràgils que els adults des del punt de vista psicològic», diu. En aquest sentit, apunta que hi ha altres problemes que els afecten a tots de la mateixa manera, com el consum de drogues. En els últims mesos, l'Ajuntament de Figueres ha detectat un augment de la venda d'estupefaents a persones procedents del sud de França.