germans tenen 2 i 6 anys

Detingut el pare dels dos menors desapareguts a Còrdova

El progenitor va denunciar que va perdre de vista els nens en un parc quan estaven sota la seva vigilància

La família materna s'ha pres la notícia "amb prudència i cautela"

Manifestació al parc Cruz de Còrdova, on van desaparèixer els germans, diumenge passat.

Manifestació al parc Cruz de Còrdova, on van desaparèixer els germans, diumenge passat. / Salas (EFE)

4
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / AGÈNCIES / Sevilla

La Policia Nacional ha detingut elpare dels germans José i Ruth, de 2 i 6 anys, desapareguts el 8 d'octubre en un parc deCòrdova quan es trobaven sota la seva vigilància, segons han informat fonts pròximes a la investigació. Ha estat detingut acusat d'un possible delicte d'homicidi.

Esther Chaves, portaveu de la família materna dels dos nens, s'ha mostrat "cauta" davant la recent detenció. Chaves ha indicat que la notícia s'ha de prendre "amb prudència i cautela".

Fins ara no ha aparegut cap testimoni que veiés els nens amb el pare, José Bretón, al parc on suposadament van desaparèixer els nens. Encara que alguns testimonis afirmen que van veure el pare buscant-los.

La policia va arribar a buscar pistes dels nens alGuadalquivir.

Dues visites a comissaria

El detingut es va desplaçar en dues ocasions durant la setmana passada a la Comissaria de Campo Madre de Dios a Còrdova per prestar declaració en qualitat dedenunciant i testimoni, ja que va ser ell qui va denunciar la suposada desaparició dels seus dos fills al parc cordovès.

Precisament, un testimoni que era al parc on suposadament van desaparèixer els germans Ruth i José va prestar declaració aquell mateix dia i va assegurar que hauria vist al pare dels nens dissabte a la tarda "molt nerviós" buscant els seus fills al parc. Es tracta de la primera vegada que un testimoni va en aquesta direcció, ja que, fins ara, totes les persones presents al parc aquell dia que havien estat interrogades per la Policia no havien vist res especial.

Mentrestant, els efectius de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han mantingut oberta la investigació per a la recerca i localització dels dos menors i germans. En aquest cas, han participat efectius de la Policia Científica arribats des de Sevilla i membres de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV).

S'ha de destacar que dijous passat va tenir lloc a Còrdova una reunió entre alts càrrecs policials i membres de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta que va acabar amb la decisió d'apartar de la investigació el comissari de Policia Judicial a la Direcció Superior de Sevilla, Manuel Piedrabuena.

Registres a la casa i a la finca

La Policia, que haregistrat la casa i la finca delsavis paterns dels nens a la capital cordovesa, té en compte totes les hipòtesis possibles i no en descarta cap, cosa que ha inclòs revisar les gravacions de les càmeres de seguretat de l'entorn del parc on van desaparèixer els nens i també investigar les trucades telefòniques que el pare va poder realitzar el dia de la desaparició, sense que hi hagi dades concloents.

Per la seva part, centenars de persones s'han concentrat en diferentsmanifestacions aquest cap de setmana aCòrdova i Huelva per demanar el retorn dels dos nens. De fet, la família manté l'esperança de trobar-los amb vida i la seva mare va transmetre aquest diumenge en una carta que és "capaç de perdonar i oblidar" si torna a "veure les seves cares i sent mamá", alhora que ha insistit que qui els tingui, si els deixa lliures, comptarà amb el seu perdó.

Alerta del pare

Va ser elpare dels nens quiva fer una trucada al voltant de les 18.40 hores del dissabte8 d'octubre per alertar que els seus fills havien desaparegut mentre jugaven a l'esmentat parc de la capital cordovesa. Posteriorment, va presentar la denúncia formal a la comissaria, on dilluns va estar prestant declaració, igual que altres familiars dels menors, incloent-hi la mare, que ha rebut assistència psicològica des de la Plataforma Cordovesa Contra la Violència a la Dona, encara que ja es troba al seu domicili de Huelva.

Els menors havien anat amb el seu pare l'esmentat cap de setmana a Còrdova capital, encara que resideixen a Huelva. Segons han explicat a Europa Press fonts de la família materna, elspares estan actualment en "tràmits de separació". Va ser el divendres 7 d'octubre quan, sempre segons apunten les mateixes fonts, el pare es va desplaçar amb els seus fills a Còrdova, ciutat on viuen els avis paterns i tiets per part del pare dels nens.

Així, aquestes fonts han assenyalat que la família materna va ser alertada de la desaparició dels nens "per una trucada de la Policia Nacional de Còrdova", després de la qual la mare es va personar a la Comissaria Provincial de Huelva i, durant la matinada del diumenge, es va desplaçar junt amb altres membres de la família a la capital cordovesa, on han organitzat grups de recerca.

Denúncia de la mare

Notícies relacionades

A més, la mare dels dos germans que suposadament han desaparegut va presentar durant la matinada del diumenge 9 d'octubre davant la Policia Nacional de Huelva una denúncia contra el progenitor dels nens per presumptes maltractaments psíquics.

Segons fonts de la Subdelegació del Govern a Huelva, la denúncia es referia a "motius estrictament matrimonials perquè als nens ni els va nomenar".