se'n RECUPERen EL 75,6%

Les llaunes de begudes són l'envàs més reciclat a Espanya el 2010

Aquestes tipus de recipients també tenen l'índex més alt de reutilització a nivell mundial

Diverses files de llaunes de begudes refrescants.

Diverses files de llaunes de begudes refrescants. / MARK LENNIHAN (AP)

1
Es llegeix en minuts

Lesllaunes de begudes van ser l'envàs mésreciclat a Espanya durant el 2010, segons un estudi dut a terme per l'Associació de Llaunes de Begudes (ALB) i que serà presentat aquest dimecres a Madrid a la cimera sobre la gestió eficient dels residus d'envasos.

Així, les xifres d'aquest estudi consoliden aquest envàs com el que més fàcilment es recupera tant a Espanya com a la resta del món. La taxa de reciclat de les llaunes de begudes va ser del 75,6%, fet que suposa un increment d'una mica més de mig punt sobre els resultats de l'any passat (75%).

L'ALB porta a terme des de fa uns quants anys un càlcul de la taxa mitjana ponderada de reciclat de les llaunes de begudes a partir de les dades fetes públiques per les organitzacions responsables del reciclatge d'envasos d'acer i d'alumini, Ecoacer i Arpal, respectivament, i de la proporció dels dos tipus de llauna al mercat espanyol.

Procediments de recuperació

Segons l'ALB, les altes taxes de reciclatge obtingudes tenen una explicació en la multiplicitat de procediments de recuperació dels envasos usats, que impliquen tant la recollida selectiva com la separació magnètica en plantes de recollida en massa i incineradores, i els envasos usats gestionats directament com a part de l'activitat comercial habitual del sector de la recuperació metàl·lica.

Notícies relacionades

Aquests resultats són coherents amb la situació internacional, ja que les llaunes de begudes aconsegueixen l'índex més alt de reciclatge de tots els envasos de begudes en tots els països on hi ha estadístiques de reciclatge i el mercat funciona lliurement.

Per aquesta raó, des de fa uns mesos, l'Associació de Llaunes de Begudes ha manifestat també, juntament amb altres associacions d'envasos i de consumidors, el seu rebuig a la possible implantació a Espanya de sistemes de dipòsit, devolució i retorn d'envasos usats. Això es deu al fet que es tracta d'una implantació que en altres països "s'ha revelat amb una clara motivació comercial, relacionada amb la restricció de la competència i per promoure la venda de màquines de recollida".