PRÒXIMA REGULACIÓ

Cultura preveu que el cànon digital derivi en un sistema de llicències

González-Sinde avala el dret de còpia privada i demana que es diferenciï la mala gestió del dret a la propietat intel·lectual

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / Barcelona

La ministra deCultura, Ángeles González-Sinde, s'ha mostrat avui a favor d'"anar cap a unsistema de llicències" en elcànon digital, i s'ha mostrat confiada a trobar en les pròximes setmanes una "fórmula vàlida" per regular-lo que tingui en compte la directiva que prepara laComissió Europea.

Aquesta directiva -ha explicat la ministra en declaracions a Rac 1- busca harmonitzar el cànon a l'Europa dels 27, ja que hi ha cinc països que no permeten fer còpies privades, mentre que altres, entre ells Espanya, que sí que ho permeten, "però s'ha de compensar", ha dit.

"S'ha d'harmonitzar i posar d'acord 27 visions diferents de la realitat i, independentment, nosaltres hem de regular aquesta compensació equitativa. Espero que en les pròximes setmanes trobem una formula vàlida", ha assenyalat.

González-Sinde ha afegit que els que "ens dediquem a la cultura sabem -ha dit- que és un tema molt complex, en el qual s'ha de posar d'acord als fabricants de dispositius que s'han convertit en part de la vida quotidiana. La tecnologia avança més ràpid que el pas legislador".

La ministra ha asseverat que "això no vol dir que elcànonsigui un sistema que hagi d'existir sempre, anirem -ha dit- canviant i reconvertint cap a un sistema de llicències", del qual no ha donat dades. També ha demanat que es diferenciï la "mala gestió d'unes persones concretes" del dret a la propietat intel·lectual, que a Espanya està molt qüestionat, ha lamentat.

Notícies relacionades

González-Sinde s'ha mostrat convençuda que "indubtablement s'ha de compensar l'ús d'un bé o treball d'una persona" i "si no es pot viure del treball cultural cada vegada hi haurà menys professionals de la cultura. Tot gratis no és cert ni sostenible".

La ministra ha reconegut que "hi podria haver dissidències" amb la Generalitat sobre la llista exacta dels documents que han de retornar a Catalunya en l'última entrega de papers de Salamanca, que hauria de tenir lloc abans de final d'any i ha expressat la seva voluntat que el procés es pugui fer amb "més agilitat" que en el passat, i ha remarcat que el que queda és bàsicament material d'hemeroteca i objectes com banderes.