Manifestació contra la tisorada

Els indignats 'ressorgeixen' avui amb una marxa contra els pressupostos

La manifestació recorrerà el centre de Barcelona fins al Parlament en protesta per les retallades

El moviment ha deixat les grans places, però continua als barris amb actes socials i culturals

Uns indignats escenifiquen un desnonament, ahir al barri de Gràcia.

Uns indignats escenifiquen un desnonament, ahir al barri de Gràcia. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

No estan morts ni desapareguts. Si la seva lluita ara es fa menys visible és simplement, segons afirmen, perquè han deixat les grans places i s'han traslladat als barris, al teixit social. «Anem a poc a poc perquè anem lluny», resumeix Martí Olivella, membre de la plataforma d'indignats de Barcelona. Avui a la tarda, el moviment sorgit del 15-M torna a l'acció (pacífica) al centre de la ciutat amb una manifestació de protesta contra els pressupostos de la Generalitat del 2011. «És difícil repetir l'èxit de la convocatòria anterior, però és essencial que no s'oblidin de les nostres queixes», afegeix Olivella.

La marxa, convocada sota el lemaAturem les retallades,transcorrerà a partir de les set de la tarda entre la plaça de Catalunya i el Parlament, passant per llocs «simbòlics» com la Borsa i la seu de Foment del Treball. I a l'acabar l'acte se celebrarà una assemblea nocturna per debatre futures accions.

VACANCES D'ESTIU / Tractant-se de

mitjans del mes de juliol no s'espera la massiva participació de la con-vocatòria anterior. Tampoc hi ajuda gaire que l'aprovació tant dels Pressupostos com de les lleis òmnibus

hagi estat pactada per endavant. No hi ha marxa enrere. «Nosaltres no vam escollir la data. La nostra pretensió no és batre rècords -insisteix el Jesús, un altre membre del moviment-, sinó transmetre el malestar general. I de manera sempre pacífica, com un acte festiu. Que quedi clar».

Des que el 30 de juny van ser desallotjats els últims acampats de la plaça de Catalunya, molts d'ells sense cap vinculació amb el nucli original de la protesta, el moviment del 15-M s'ha anat transformant en una xarxa descentralitzada i no sempre ben cohesionada. Actualment hi ha un centenar de delegacions o assemblees de barris (i pobles), en què els seus membres es reuneixen una o dues vegades a la setmana, essencialment per organitzar debats i actes de protesta local.

El Jesús recorda com a exemple que l'últim mes s'ha col·laborat per evitar dos desnonaments a Badalona i Santa Coloma de Gramenet. En alguns barris barcelonins, com a les Corts, s'han organitzat cicles en què professors i especialistes imparteixen conferències. En aquest sentit, Olivella destaca que, al marge de les accions, s'està planificant una universitat d'estiu alternativa que se celebraria a principis de setembre i que servirà per construir «un corpus intel·lectual» del moviment.

Ara bé, res uneix tant els indignats com la seva lluita contra els Pressupostos de la Generalitat i les lleis òmnibus. «Ens mobilitzem com a usuaris que temen perdre prestacions -explica un indignat que prefereix no ser citat pel seu nom-. Sortim al carrer perquè els polítics recordin que hi ha molta gent que no està d'acord amb les retallades». Les noves polítiques no han contribuït a millorar la situació, lamenta el Jesús: «Negar l'evidència és un exercici de poca responsabilitat social. Ens agradaria deixar de protestar perquè això significaria que l'actitud està canviant, però encara no és així».

Notícies relacionades

PANCARTES EN EMPRESES / Ahir, grups d'indignats van entrar en una empresa de ràting financer del centre de Barcelona i van desplegar-hi unes quantes pancartes, «però tot va ser pacífic i fins i tot cordial», com diu un dels participants. L'acció es va repetir davant de l'edifici de la Borsa al passeig de Gràcia.

D'altra banda, la marxa dels indignats que van sortir de Barcelona cap a Madrid -a peu o en bicicleta- està a punt d'arribar al seu destí, on coincidirà amb protestes similars que van sortir d'altres ciutats. «Tornarem a fer soroll», aventura un altre indignat. «De la trobada en sortiran coses», confia Olivella.

Temes:

Indignats