conseqüències de l'acampada

L'ajuntament xifra en 240.000 € els danys a la plaça de Catalunya

Mossos i urbana van desallotjar 163 persones, 56 d'elles amb antecedents

El president Mas diu que la societat «té dret a no pagar» aquests desperfectes

A dalt, la font de plaça de Catalunya plena de pintades. A sota, operaris pinten novament la font, ahir.

A dalt, la font de plaça de Catalunya plena de pintades. A sota, operaris pinten novament la font, ahir. / JONATHAN GREVSEN / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / FIDEL MASREAL
BARCELONA

Amb una ràtio de més de quatre policies per cada acampat, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana van desallotjar ahir a la matinada la plaça de Catalunya de Barcelona, que ara haurà d'afrontar la restauració dels desperfectes soferts durant aquest mes i mig de protesta. L'ajuntament xifra la factura en 247.707 euros.

La tercera tinenta d'alcalde i responsable de Seguretat, Assumpta Escarp, va desglossar aquest pressupost assenyalant que serà necessari fer una neteja a fons de la plaça (30.000 euros); refer tots els parterres dels jardins (107.138 euros), l'enllumenat (4.680 euros) i les fonts (3.000 euros), reparar el mobiliari urbà i restaurar la pàtina brillant que recobreix el mosaic de la plaça (88.000 euros). I tot això sense comptar la restauració de les estàtues, que són elements del patrimoni històric artístic, que té un cost estimat de 14.276 euros.

19 NACIONALITATS DIFERENTS / A propòsit del cost d'aquesta restauració, el president de la Generalitat, Artur Mas, va assenyalar ahir que «el conjunt de la societat té dret a no gastar diners en aquests desperfectes» i ha invitat el col·lectiu d'indignats a fer una reflexió ja que, segons ell, protestar «no és que uns quants ocupin l'espai de tots».

Al matí, el director general de la policia de la Generalitat, Manel Prat, va explicar que en el moment del desallotjament hi havia a la plaça 163 persones acampades de 19 nacionalitats diferents. Prat va destacar que aquest últim reducte d'acampats tenia molt poc a veure amb el moviment del 15-M i que entre els individus que quedaven a la plaça hi havia nombrosos sense sostre i persones amb addiccions.

TENSIÓ ENTRE POLICIES I PREMSA / A més, el director de la policia va explicar que, malgrat que l'operació es va desenvolupar de forma pacífica i «neta», van preveure la possibilitat de tensió pel perfil d'alguns acampats. Dels 163 identificats, un total de 56 tenien antecedents per desordres públics i desobediència.

En el dispositiu hi van participar un centenar d'urbans i 550 mossos, entre els quals hi havia alguns agents especialistes en escalada que van arribar proveïts amb arnesos i cordes per fer baixar els acampats que s'havien instal·lat entre les branques dels arbres de la plaça.

Els que van viure moments de tensió van ser els periodistes amb alguns representants dels Mossos que, seguint ordres d'Interior, van intentar que els periodistes es col·loquessin en un lateral elevat de la plaça. A aquests periodistes se'ls va comunicar que l'únic mitjà que podria prendre imatges era l'Agència Catalana de Notícies (ACN), fet que va generar un fort rebuig entre els reporters, que van tornar al centre de la plaça.

Notícies relacionades

Fonts d'Interior van assenyalar ahir que en cap cas es pretenia impedir la tasca dels periodistes i que la intenció era que la presència de tants mitjans de comunicació no dificultés el treball dels mossos. Segons la conselleria, que l'Agència Catalana de Notícies prengués les imatges era la manera de garantir que aquestes poguessin estar a disposició ràpidament del tots els mitjans.

Vegeu fotogaleria d'aquesta informació a http://epereader.elperiodico.cat

Temes:

Indignats