Anar al contingut

VESSAMENTS DE LA INDÚSTRIA QUÍMICA

El Mediterrani és el mar més contaminat del món en hidrocarburs

"Rep cada any entre 400.000 i 500.000 tones de petroli i residus oliosos", explica el director científic de l'organització ecologista Oceana Europa

EFE / Madrid

El Mediterrani, el mar interior més gran del món, amb aproximadament 2,5 milions de quilòmetres quadrats, té també les taxes més elevades de contaminació, especialment d'hidrocarburs vessats per les indústries químiques localitzades al llarg de les seves costes.

"Anualment, el Mediterrani rep entre 400.000 i 500.000 tones de petroli i residus oliosos", explica en una entrevista el director científic d'Oceana Europa, Ricardo Aguilar, que afirma que, encara que "és un mar del qual sempre es diu que es mor, encara té vigor".

Amb motiu de la celebració aquest dimecres del Dia Mundial dels Oceans i amb el lema Els oceans reverdeixen el nostre futur, Aguilar expressa la seva "admiració" per aquest mar, que, malgrat les amenaces, posseeix ecosistemes d'alt valor ecològic. De fet, hi viuen entre el 6% i el 12% de les espècies marines del planeta, assegura l'investigador, membre de la Comissió Balenera Internacional i coordinador de campanyes de protecció mediambiental a bord de diversos vaixells.

Repercussions en la fauna

Actualment, aquest ecosistema no està en una fase terminal, però els nivells d'hidrocarburs dissolts a les seves aigües són de fins a 5 grams per litre i fins i tot superiors a 10 grams per litre en àrees de contaminació crònica aguda. La contaminació de les aigües repercuteix directament en la fauna marina del planeta. Així, un estudi portat a terme a les tortugues capturades en palangrers al Mediterrani central ha revelat que en el 20% de les espècies analitzades hi havia restes de contaminació per hidrocarburs i deixalles flotants.

Per Aguilar, la deixalla flotant, com ampolles i bosses de plàstic, forma un altre dels punts negres de la contaminació, i encara que a Espanya no és normal trobar "illes flotants de porqueria", en zones pròximes a l'Estret hi ha zones d'alta de densitat de plàstics. "El 80% de les deixalles al mar són de tipus plàstic", precisa.

No obstant, en diverses àrees de l'oceà Pacífic s'hi acumulen grans concentracions de deixalles per l'acció dels corrents marins que transporten els residus cap a aquesta zona, com si es tractés d'un huracà, ha explicat l'investigador d'Oceana.

Canvi climàtic

El canvi climàtic és un punt "candent" a l'hora de parlar del mar: l'afecta "moltíssim", assegura Aguilar, el que passa és que fins ara ha estat "un malalt silenciós que no s'ha queixat". És ara quan es comencen a sentir els primers laments, com l'impacte de l'acidificació sobre els organismes marins, canvis en els corrents marins i mortaldat massiva d'animals.

L'impacte de la contaminació en la fauna marina és molt fort, ja que hi ha contaminants que provoquen la disminució de les defenses, pertorbacions sexuals o fins i tot la formació d'espècies estèrils. "El que passa al mar és que el contaminant es dilueix, es dispersa i l'impacte sobre els seus organismes és a llarg termini --explica l'investigador--. La fauna mor a poc a poc".

Respecte a aquesta qüestió, les espècies situades a la part més alta de la cadena alimentària són les que pateixen més, ja que acumulen la contaminació a través de les baules d'altres espècies, com és el cas dels taurons, sobretot els més grans, com el blanc, el tigre o el martell.

L'investigador confia que aquesta jornada "sigui una finestra oberta" per conscienciar l'opinió pública sobre els problemes del mar, un ecosistema únic fet malbé per l'impacte generat per l'home.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.