segons la nasa

Un estudi amb satèl·lits descobreix l'existència de 17 piràmides 'perdudes' a Egipte

Un laboratori finançat per la NASA confirma sobre el terreny les troballes realitzades des de l'espai

Un grup de turistes visiten la piràmide de Sakkara.

Un grup de turistes visiten la piràmide de Sakkara. / EFE / KHALED EL-FIQI

3
Es llegeix en minuts

L'ús desatèl·litsha permès descobrir novespiràmidesa Egipte. Els científics han aconseguit descobrir més de 1.000 tombes i 3.000 assentaments antics des de les imatges del satèl·lit, imatges infraroges que mostren edificis subterranis.

Les excavacions inicials ja confirmen algunes de les troballes, incloent-hi dues de les suposades piràmides. La investigació va ser realitzada per un laboratori nord-americà finançat per la NASA, l'agència espacial dels Estats Units, ubicat a Birmigham, Alabama. "Excavar una piràmide és el somni de qualsevol arqueòleg", va dirSarah Parcak, líder del pioner estudi, que diu que està sorpresa per ot el que ella i el seu equip han descobert.

"Vam estar realitzant aquesta investigació intensament durant més d'un any. Vaig poder veure les dades mentre sorgien. No obstant, em vaig sorprendre quan vaig ser capaç de veure des de fora tot el que havíem trobat. No ho podia creure", va assegurar. L'equip va analitzar les imatges dels satèl·lits en òrbita que eren a 700 quilòmetres per sobre de la terra, equipats amb càmeres molt poderoses, capaces d'identificar objectes de menys d'un metre de diàmetre a la superfície de la terra. Tot gràcies a infrarojos superpotents capaços d'identificar diferents tipus de materials sota terra.

Prova d'excavacions

Els antics egipcis van construir les seves cases i estructures utilitzant totxos de fang, un material que és molt més dens que el terra que l'envolta, per això és possible identificar les formes de les cases, temples i tombes encara que es trobin sota terra. "Simplement mostra que fàcil que és subestimar les mides i l'escala dels assentaments humans del passat," diu Parcak. "Aquests són només llocs pròxims a la superfície. Hi ha altres milers de llocs que el Nil ha cobert amb sediments. Això només és el començament d'aquest tipus de treballs".

Càmeres de laBBCvan seguir Parcak en el seu "nerviós" viatge a Egipte, quan va anar a veure si les excavacions podien recolzar el que la seva tecnologia va identificar sota la superfície. Al documental de la BBCLes ciutats perdudes d'Egipte, visiten una àrea de Saqqara, on inicialment les autoritats no estaven interessades. No obstant, després que Parcak va assegurar haver vist dues potencials piràmides allà, es van realitzar les excavacions de prova. Ara el lloc és considerat com un dels indrets arqueològics més importants d'Egipte.

Ciutat de Tanis

Per a Parcak, "el moment més emocionant va ser visitar les excavacions a l'antiga ciutat de Tanis", al nord d'Egipte. "Es va excavar una casa construïda fa 3.000 anys que va ser identificada gràcies a les imatges de satèl·lit, amb una estructura que coincideix gairebé a la perfecció. Aquest exemple li va atorgar una gran validesa a la tecnologia".

Ara, entre altres coses, les autoritats egípcies planegen utilitzar aquesta tecnologia per ajudar a protegir les antiguitats del país al futur. "A través de les imatges es pot saber si una tomba va ser saquejada i es pot alertar la Interpol perquè estigui atempta a les antiguitats de l'època en qüestió, que poden ser ofertes a la venda".

Notícies relacionades

Parcak també espera que la nova tecnologia ajudi a involucrar els joves en la ciència i que sigui útil per als arqueòlegs de tot el món. "Ens permetrà ser més específics i selectius en el treball que fem, ja que en un lloc enorme, és difícil saber per on començar".

Lluny d'Indiana Jones

"És una eina important per concentrar-nos on estem excavant. Ens dóna una perspectiva molt més gran dels llocs arqueològics. Hem de pensar en gran i això és el que els satèl·lits ens permetran fer". "Indiana Jones representa la vella escola. Ja estem molt lluny de tu, Indy, ho sento Harrison Ford", va dir per acabar Parcak.