Anar al contingut

Als 97 ANYS

Mor Elizabeth Eidenbenz, la fundadora de la Maternitat d'Elna

La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi l'any 2006 per la seva tasca humanitària, que va salvar dels nazis centenars de nens jueus i fills de dones espanyoles republicanes refugiades

EL PERIÓDICO / Barcelona

Elizabeth Eidenbenz, la fundadora de la Maternitat d'Elna, que entre el 1939 i el 1944 va aconseguir salvar aproximadament uns 600 nens entre refugiats republicans espanyols i jueus que fugien de la invasió nazi, ha mort als 97 anys.

Nascuda a Zuric, Suïssa, el 12 de juny de 1913, va ser mestra i infermera. Va treballar en diferents col·legis de Suïssa i Dinamarca fins que va decidir integrar-se a l'Associació d'Ajuda als Nens de la Guerra. Va arribar a Madrid el 24 d'abril de 1937 com a voluntària per ajudar mares i nens durant la guerra civil espanyola. Després de la caiguda de la República, Eidenbenz va decidir convertir un palauet abandonat, pròxim a la localitat francesa d'Elna (i a prop del camp d'Argelers) en una maternitat per a les dones espanyoles refugiades.

Al principi es va mantenir la maternitat gràcies a donacions voluntàries que arribaven d'Europa, però un cop començada la segona guerra mundial, els fons van disminuir i van començar a arribar refugiats de França i la resta d'Europa. Principalment eren dones jueves que fugien de l'ocupació nazi. Per això, la maternitat es va veure obligada a associar-se amb la Creu Roja i a acatar la seva política sobre neutralitat.

Perseguida per la Gestapo per salvar nens espanyols i jueus

Això impedia a la maternitat acollir refugiats polítics, principalment jueus, i per això es va decidir falsejar-ne la identitat d'una gran part per tal de burlar aquestes lleis. La Gestapo va assetjar la Maternitat d'Elna i Eidenbenz va arribar a ser detinguda. La seva tasca va salvar la vida a aproximadament 400 nens espanyols i 200 nens jueus procedents d'Europa.

Retirada a la població de Rekawinkel, a 30 quilòmetres de Viena (Àustria), a partir del 2002 li va començar a arribar el reconeixement a la seva tasca, amb la publicació de diversos llibres sobre la seva gesta i la concessió de diverses distincions individuals, entre les que es compta la Creu de Sant Jordi l'any 2006.

0 Comentaris
cargando