DESASTRE NATURAL A MÚRCIA

Les autoritats impedeixen el pas a un 17% dels edificis de Llorca inspeccionats

El conseller d'Obres Públiques, José Ballesta, informa que s'han revisat 542 blocs fins ara

Col·legis i instituts suspenen les classes fins a saber l'estat en què han quedat els centres escolars

Un bomber busca entre la runa d’un edifici derruït pel terratrèmol, dijous a la matinada, a Llorca.

Un bomber busca entre la runa d’un edifici derruït pel terratrèmol, dijous a la matinada, a Llorca. / Alberto Saiz (AP)

2
Es llegeix en minuts
BELÉN PARDO / Llorca

El conseller d'Obres Públiques i Ordenació del Territori deMúrcia,José Ballesta, ha assegurat que ja són 542 lesedificacions avaluades, "fet que suposa aproximadament el 40% dels edificis que hi ha aLlorca". D'aquestes, ha explicat Ballesta, el17%, uns 92 edificis,estan encodi vermell,tenen problemes i es prohibeix accedir-hi, cosa que no significa que hagin de ser enderrocats.

El44% està en codi verd,és a dir, sense danys estructurals, i el38%, en nivell groc, cosa que significa que són edificis que no tenen problemes estructurals, però que tenen alguna perillositat i que amb tractament passarien al nivell verd.

Així ho ha assenyalat el conseller després d'una primera avaluació dels edificis del municipi, que s'ha dividit en 26 àrees, cadascuna visitada per cinc professionals --el 70% voluntaris--. S'ha mobilitzat unes 200 persones, ha assenyalat, "que es van renovant".

Valoració ràpida per al Govern

L'objectiu és, segons l'alcalde, tenir una valoració ràpida dels danys per a enviar-l'hi al vicepresident primer i ministre de l'Interior,Alfredo Pérez Rubalcaba, que l'ha sol·licitat per començar a treballar en un projecte de llei d'ajudes als damnificats.

A més, aquesta revisió pretén que tots els veïns que puguin accedir a les seves cases ho facin com més aviat millor i tenir una previsió de les vivendes inaccessibles per tenir preparades un nombre determinat de llits.

El regidor en cap de Llorca ha anunciat que s'ha obert un compte bancari obert a nom de la fundació Cajamurcia per recollirajudesals damnificats, ja que s'han rebut una gran quantitat de peticions de gent disposada a fer dipòsits.

El 80% de les vivendes, afectades

El 80% de les vivendes, afectadesEl president de la Comunitat de Múrcia,Ramón Luis Valcárcel, ha reclamat un pla de reconstrucció global de Llorca en què s'impliquin la comunitat, l'ajuntament i el Govern perquè "el 80% de les vivendes del nucli urbà" de la població estan afectades.

L'Ajuntament de Llorca ha convocat una reunió amb tots elsarquitectes i enginyersd'edificació de la ciutat per programar els treballs d'avaluació de danys en les 20.000 vivendes de la localitat, de 93.000 habitants, després dels dos terratrèmols registrats dimecres.

Elssismes, de 4,4 i 5,1 graus en l'escala de Richter, van provocar l'enderroc parcial o total de diversos edificis, i molts altres presenten importants danys a simple vista, comesquerdesa les façanes,despreniments en teulades i cornises, o trencaments en els marcs de les finestres i portes.

Inspecció de danys

El conseller de Justícia i Seguretat Ciutadana de Múrcia, Manuel Campos, ha inspeccionat les zones més danyades pels efectes del sisme i ha explicat que les primeres anàlisis parlen de danys en envans i l'ornamentació de les vivendes, més que en les estructures. No obstant, els pèrits municipals ja han anunciat que les tasques d'avaluació portaran temps. Valcárcel també ha requerit que es retirin la runa com més aviat millor per intentar pal·liar la imatge de desolació.

A l'espera de conèixer la gravetat d'aquests danys i en previsió que centenars o fins i tot milers de veïns hagin de tornar a dormir avui fora de les seves vivendes, efectius de laUnitat Militar d'Emergències (UME) procedents de Madrid i València tenen previst instal·lar aquest dijous tres nous campaments en diversos punts de la localitat.

Anàlisis a les escoles

Notícies relacionades

A més, elscol·legis i instituts de Llorca hansuspès les classes de manera indefinida fins que s'avaluïn els edificis i la situació de cada un dels centres, segons han informat fonts de la Conselleria d'Educació, Formació i Treball.

L'avaluació i el reconeixement de cada centre es farà en la mesura de les possibilitats i atenent a prioritatsentre els edificis públics, de manera que encara no hi ha data per a la reobertura de tots els centres educatius.