CATÀSTROFE NATURAL AL MEDITERRANI

Almenys vuit morts a Llorca en el pitjor sisme d'Espanya des del 1956

Un terratrèmol i la rèplica, de 5,2 graus, fan caure edificis i deixen al carrer 20.000 persones

Defensa mobilitza la Unitat Militar d'Emergència i Zapatero i Rajoy suspenen avui la campanya electoral

Cotxes atrapats sota la runad’un dels edificis destruïts.

Cotxes atrapats sota la runad’un dels edificis destruïts. / AFP / JORGE GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
BELÉN PARDO
MÚRCIA

La terra va tremolar una vegada i una altra ahir a Múrcia. La primera, cap a les cinc de la tarda, ja va sembrar el pànic. Però la segona, a les 18.45 hores, va ser pitjor: 5,2 graus en l'escala de Richter. Diversos edificis es van ensorrar, i almenys vuit persones, segons la Delegació del Govern, van morir a la ciutat murciana de Llorca, de 93.000 habitants. Els ferits, de diferent consideració, sumaven una cinquantena. La població va sortir al carrer empesa pel pànic, i ahir a la nit es temia que hi hagués més víctimes sota la runa. Espanya no vivia un terratrèmol tan mortífer des del 1956, quan van morir 15 persones a Granada.

Un edifici nou de tres plantes del carrer Infante Juan Manuel, que es va desplomar completament, centrava la preocupació ahir a la nit. Almenys hi va morir una dona. A tres persones més els van caure a sobre unes cornises que es van desprendre, entre elles un adolescent. Una dona embarassada i un ciclista figuren també entre les víctimes.

HOSPITAL DESALLOTJAT / La llista de danys materials també és llarga i dura. El barri de La Viña va resultar especialment castigat, amb diversos edificis ensorrats. Els carrers, tallats al trànsit, oferien un panorama desolador: els vidres de les vivendes per terra, murs esquerdats, despreniments. Tots els edificis singulars de la ciutat, com el castell, van patir danys importants, i fins i tot es va desprendre el campanar de l'església de la Mare de Déu de l'Horta. També es va haver de desallotjar l'Hospital Rafael Méndez i es van traslladar els malalts a altres centres de la regió.

Van quedar interromputs els serveis d'aigua, llum i telefonia, i diverses carreteres, com l'autopista A-7, van quedar tallades i col·lapsades. També es va interrompre el trànsit ferroviari al pas per la ciutat.

La mobilització de serveis de rescat va ser enorme. La Unitat Militar d'Emergències va desplegar 350 especialistes en recerca i rescat de persones. Policia Nacional i Protecció Civil van desplegar també amplis dispositius, reforçats per agents desplaçats de tota la regió i de les zones limítrofes i que van incloure experts en ensorraments i unitats canines de recerca. En total, més de 10.000 persones.

Notícies relacionades

ESTUPOR / Llorca vivia ahir a la nit «una situació de pànic increïblement dolorosa», en paraules del delegat del Govern a Múrcia, Rafael González Tovar. Era una ciutat angoixada, atordida i desconcertada per un cop inesperat, malgrat tractar-se d'una zona d'una certa activitat sísmica. El primer tremolor, amb epicentre a la serra de Tercia, va ser de 4,4 graus; la seva poderosa rèplica va ser de 5,2. Entre 20.000 i 30.000 persones es disposaven a passar la nit al carrer o en instituts per por de les rèpliques, que s'anaven succeint, encara que ja eren de molta menys intensitat. L'alcalde, Francisco Jódar, va fer una crida a localitats pròximes perquè subministressin mantes, tendes de campanya, menjar i aigua, ja que els supermercats no podien obrir per danys estructurals.

El succés va causar commoció en tot l'espectre polític i en les institucions. Tant el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, com Mariano Rajoy van suspendre els actes de campanya electoral d'avui. Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba visitaran avui la zona afectada.