Anar al contingut

CÀLCULS DE LA NEW ECONOMICS FOUNDATION

Espanya entra aquesta tarda en 'deute ecològic' amb el planeta

El terme significa que ja s'ha consumit tot el que el seu sistema ecològic pot produir, no pot regenerar i emet més contaminants dels que pot absorbir

Cada espanyol necessita 5,4 hectàrees globals per satisfer el seu nivell de consum actual, però només té un pressupost d'1,6 hectàrees

EFE / Madrid

Espanya entra a les 16.50 hores d'aquesta tarda de dimarts en deute ecològic, terme que significa que ja s'ha consumit tot el que el seu sistema ecològic pot produir, no pot regenerar i emet més contaminants dels que pot absorbir.

Així es desprèn dels càlculs de la New Economics Foundation (FES), un comitè d'experts independent britànic, que es basa en dades de la Global Footprint Network, que publica cada any la National Footprint Accounts.

El sistema natural té una capacitat limitada de produir recursos i d'absorbir contaminants sense posar en risc la capacitat de (re)generar aquests recursos any rere any.

Menys d'un terç d'un any

Segons els càlculs de SEF, Espanya ha trigat menys d'un terç de l'any a acabar amb tot el seu pressupost ecològic per al 2011 i només pot satisfer les necessitats a compte de recursos d'altres països.

Segons les mateixes fonts, la biocapacitat del territori espanyol només permet cobrir un 29,8% de la seva demanda de recursos.

Cada espanyol necessita 5,4 hectàrees globals per satisfer el seu nivell de consum actual, però només té un pressupost d'1,6 hectàrees, per la qual cosa el seu dèficit ecològic és de 3,8 hectàrees.

Al ritme de consum actual i si Espanya hagués de subsistir dels seus recursos propis, avui, 19 d'abril, els hauria esgotat.

Fa 50 anys

Aquest dia del dèficit ecològic (ecodebt-day) ha evolucionat des de fa 50 anys. Llavors Espanya entrava en deute ecològic el 2 d'octubre.

En els últims 50 anys, aquesta data s'ha anat avançant un mes per dècada, de manera que el 1971 va ser el 20 de juliol; el 1981 el 20 de juny; el 1991 el 20 de maig; el 2001 el 26 d'abril i el 2007 el 19 d'abril.

En aquest cas, el pressupost d'Espanya es desenvolupa igual que altres països europeus i de l'anomenat primer món.

A nivell planetari

Si es repartís la biocapacitat anual del planeta entre tots els seus ciutadans, a cada persona li correspondrien 1,8 hectàrees. Això suposa 3 vegades menys del que consumeix cada espanyol.

En el cas que tots els ciutadans del planeta visquessin com un espanyol es requeririen tres planetes complets per cobrir les seves necessitats.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.