Anar al contingut

INVESTIGACIÓ MEDIAMBIENTAL

La fiscalia demana dades a la Generalitat per la contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva àrea metropolitana

La Conselleria de Territori ha d'aportar en el termini d'un mes dades sobre el compliment de les 73 mesures acordades pel tripartit per millorar la qualitat de l'aire

J. G. ALBALAT / Barcelona

El fiscal de Medi Ambient i Urbanisme, Antoni Pelegrín, ha incoat unes diligències informatives i d'investigació per avaluar la contaminació atmosfèrica a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i ha reclamat al Govern de la Generalitat dades concretes sobre els mesuraments en l'ambient atmosfèric.

Es tracta de la primera vegada que la fiscalia decideix obrir una investigació sobre la contaminació atmosfèrica a Barcelona. La decisió s'ha pres arran dels altíssims nivells de contaminació que es van registrar el desembre passat en diverses ciutats del país, entre elles la capital catalana.

La fiscalia de Barcelona ha acordat doncs sol·licitar a la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat que li faciliti en el termini d'un mes informació com més detallada millor sobre l'estat actual de compliment de les 73 mesures acordades pel Govern --que llavors presidia el socialista José Montilla-- el 2009 per millorar la qualitat de l'aire dels 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona. Entre aquestes 73 mesures, hi havia la velocitat variable de 80 quilòmetres per hora als principals accessos a Barcelona.

Dades del 2010 i el primer trimestre del 2011

Així mateix, el fiscal també ha instat l'Administració catalana a facilitar els informes sobre els seus mesuraments dels nivells de qualitat de l'aire en els paràmetres de diòxid de nitrogen, òxids de nitrogen i de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres i les de diàmetre inferior a 2,5 micres durant el 2010 i el primer trimestre del 2011.

En aquests informes, la Generalitat ha de detallar la mitjana anual, o trimestral en el cas del 2011, així com el nombre de dies que es va superar el valor límit diari de partícules contaminants.

En el decret d'obertura de diligències s'exposa que una vegada rebuda la documentació s'adoptaran les mesures pertinents sobre l'ús de altres mitjans tècnics i científics per valorar la qualitat de l'aire.  

Arran d'una investigació similar a Madrid, la fiscalia va ordenar instal·lar aparells de mesurament en edificis públics de la capital d'Espanya.

0 Comentaris
cargando