FINS AL 25 DE FEBRER

Ensenyament obre una preinscripció marcada per l'avantatge per als fills o germans d'exalumnes

El Síndic de Greuges i algunes associacions de pares consideren la mesura discriminatòria

L’IES Pau Claris de Barcelona, amb el cartell que informa de la preinscripció.

L’IES Pau Claris de Barcelona, amb el cartell que informa de la preinscripció. / Arnau Bach

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

Un total de 140.000 alumnes d'educació infantil, primària i secundària estan cridats aquest dilluns a la preinscripció escolar, que per primera vegada incorporarà un nou criteri que dóna avantatge als estudiants els pares o germans dels quals siguin exalumnes de l'escola. Així, a partir d'aquest curs, la Conselleria d'Ensenyament premia amb cinc punts extra, en cas d'empat amb altres aspirants, els nens que tinguin pares o germans que hagin estudiat a l'escola triada.

Aquesta novetat ja ha rebut crítiques per part del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i de diverses associacions de mares i pares que consideren que la mesura fomenta les desigualtats socials. De fet, la Federació de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) ha presentat un recurs d'alçada contra aquesta normativa, al considerar que discrimina unes famílies davant altres i que augmenta la fractura social, especialment en l'admissió d'immigrants a les escoles. Contràriament, la conselleria d'Irene Rigau defensa que la mesura busca implicar les famílies en l'elecció del col·legi dels seus fills.

La conselleria anunciarà aquest dilluns el nombre de places totals ofertes, que serà més gran que en el curs anterior ja que hi ha 5.000 nens de tres anys més que l'any passat i més alumnes que s'incorporen a secundària.

Calendari

La sol·licitud de preinscripció s'ha de presentar preferentment en el centre educatiu escollit en primera opció, a les oficines municipals d'escolarització o també als serveis territorials del departament, acompanyada de la documentació necessària per acreditar els diferents criteris del barem, com la proximitat del domicili, entre altres. Aquest curs es manté el criteri de 15 punts extres per a les famílies nombroses i monoparentals.

El 15 de març es faran públiques als centres les llistes d'alumnes amb els seus corresponents punts de barem i es podran presentar les reclamacions que es considerin pertinents durant els tres dies següents. El dia 23 de març es publicaran les llistes definitives --amb l'aplicació del barem-- i el dia 2 de maig es coneixeran les llistes dels alumnes admesos. La matriculació es farà entre els dies 6 i 10 de juny.

Notícies relacionades

Querella criminal

Aquesta serà la primera preinscripció després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut i les resolucions del Tribunal Suprem (TS) sobre la immersió lingüística en quatre casos, unes sentències que no es reflecteixen en l'imprès de preinscripció escolar, a judici de Convivència Cívica Catalana (CCC). La no incorporació de la casella lingüística en aquests impresos --que pregunta sobre l'idioma en què la família desitja escolaritzar el seu fill-- li ha costat a Rigau i a la directora general d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, la interposició d'una querella criminal per part de CCC.