SOBRE QUALITAT DE L'AIRE

La Fiscalia de Medi Ambient investiga si Madrid i Barcelona compleixen la directiva europea

L'organisme preveu ampliar la petició de dades i programes a altres ciutats

Vista de Barcelona des del Tibidabo, amb l’Observatori Fabra en primer terme.

Vista de Barcelona des del Tibidabo, amb l’Observatori Fabra en primer terme. / GUILLERMO MOLINER

1
Es llegeix en minuts
EFE / Madrid

La Fiscalia de Medi Ambient ha obert una investigació per determinar si les grans ciutats espanyoles estan complint la directiva europea de Qualitat de l'Aire, i per això ha demanat informació detallada dels seus nivells de contaminació atmosfèrica i de les mesures que estan prenent per combatre'ls.

La investigació s'està portant a terme ja a Madrid i a Barcelona, ja que són les ciutats més grans i tradicionalment més contaminades. Posteriorment, la fiscalia que dirigeix Antonio Vercher "continuarà amb la resta de grans ciutats espanyoles" amb el mateix procediment: petició de dades de contaminació atmosfèrica i dels programes posats en marxa per avisar la població i millorar la qualitat de l'aire.

Pel que fa a la directiva de Qualitat de l'Aire, la Comissió Europea va enviar el seu últim avís per escrit a Espanya per incomplir-la a començaments del 2010, i li va advertir que,si continuava amb l'incompliment, el següent pas seria una denúncia davant el Tribunal de Justícia com a unitari.

Notícies relacionades

Els avisos per incompliment de la Comissió al Govern d'Espanya, responsable de donar la cara davant la Unió Europea, s'han referit, principalment, a la contaminació per partícules en suspensió menors de 10 micres (PM10).

Els valors límit de PM10 --emeses principalment per les indústries, el trànsit i les calefaccions domèstiques-- imposen un valor de concentració anual de 40 micrograms per metre cúbic i un valor de concentració diari de 50 micrograms per metre cúbic, que no s'ha de superar més de 35 vegades per any, i que diverses ciutats espanyoles incompleixen sistemàticament des que va entrar en vigor la directiva.