ÉS LA CINQUENA ATURADA DE L'ANY

Uns tres milions de francesos surten al carrer contra la reforma de les pensions

El Govern rebaixa la xifra a un milió de persones i assegura que la protesta "perd pistonada"

La vaga a França provoca l'anul·lació de 177 vols entre Espanya i la resta d'Europa

La vaga contra el retard de l’edat de jubilació que planeja Nicolas Sarkozy ha mantingut un alt nivell de mobilització. Els sindicats han assegurat que s’ha mobilitzat gairebé tres milions de francesos en les més de 220 concentracions convocades a tot el país. / periodico

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Gairebé tres milions de francesos han sortit avui al carrer per participar en alguna de les més de 220 concentracions convocades a tot el país per protestar pel projecte de reforma de les pensions, que preveu augmentar l'edat mínima de jubilació de 60 a 62 anys. És la cinquena jornada nacional de protestes convocada pels sindicats des de començament d'any i la segona en només 15 dies, i serà seguida de dues més ja convocades per a l'octubre.

Els sindicats han qualificat d'"èxit" la cinquena vaga general. En canvi, el Govern ha ofert xifres més modestes i ha assegurat que la protesta perd pistonada. Segons dades de l'Executiu, han fet vaga menys d'un milió de persones; concretament 997.000, una xifra una mica inferior a la registrada a la vaga del dia 7, quan va reconèixer que la mobilització va ser la més gran en vuit anys, amb 1.120.000 milions de manifestants.

Els últims dies els líders sindicals havien refredat les expectatives sobre la participació en la vaga, temorosos que la fatiga dels treballadors i la percepció  que la reforma és irreversible pesés sobre la seva capacitat de mobilització. Però les xifres els han fet recuperar l'eufòria i elevar el to amenaçant contra l'Executiu: si no hi ha rectificació, la pressió del carrer prosseguirà.

Discrepància de l'Elisi

El Govern no ho veu de la mateixa forma. L'Elisi ha insistit que la vaga ha registrat una "baixada sensible" per la creixent "adhesió" a una reforma que Sarkozy considera necessària per garantir la supervivència del sistema de pensions. El projecte de l'Executiu ja va superar el primer tràmit, el de l'aprovació pels diputats, que va tenir lloc el dia 15. Els senadors començaran a revisar-lo el pròxim dia 5, un tràmit on els sindicats consideren que s'ha de produir la rectificació.

"Cap Govern pot quedar-se sord davant d'aquest clam", ha assegurat el líder del sindicat FO, Jean-Claude Mailly, que ha subratllat que si no hi ha rectificació "caldrà continuar amb la pressió". La seva proposta és deixar les manifestacions massives i fer un pas més, paralitzar les empreses públiques, en particular les de transports, durant diversos dies, una fórmula que ja va ser utilitzada el 1995. Els líders sindicals es reuniran demà per fixar les pròximes mobilitzacions. 

Davant les crides a la radicalització que repeteix Mailly, amb el beneplàcit del sindicat CGT, el seu col·lega de la CFDT, François Chérèque, proposa suavitzar el to. "Els que volen radicalitzar el moviment sovint pretenen entrar en una dinàmica política d'oposició global al Govern", ha apuntat Chérèque.

Repercussions a Espanya

La jornada de vaga s'ha deixat sentir avui a les comunicacions d'Espanya amb el país veí. La protesta ha afectat des de les 20.00 hores de dimecres fins a les 08.00 de divendres un total de 177 vols entre Espanya i Europa, i set trens internacionals.

Les companyies aèries han hagut de cancel·lar les operacions que tenien entre els aeroports espanyols i els francesos, així com algunes que havien de sobrevolar l'espai aeri d'aquest país amb destí a altres aeroports europeus. Les aerolínies que s'estan veient més perjudicades per aquesta convocatòria de vaga són Iberia, Ryanair i Easyjet, mentre que també es veuen afectada Air Europa i Spanair, però menys. L'aeroport del Prat ha cancel·lat, fins ara, 89 vols. Segons ha informat Aena, els vols cancel·lats són 46 d'arribada i 43 vols més que havien de sortir de l'aeroport de Barcelona, sobretot, cap a aeroports europeus.

Pel que fa a l'aeroport de Girona-Costa Brava, s'han cancel·lat almenys un total de 18 operacions amb França, 9 vols d'arribada i 9 vols de sortida. Segons Aena, també s'han cancel·lat 6 vols a l'Aeroport de Reus, 3 operacions de sortida i 3 d'arribada.

Spanair, amb base a Barcelona, no té previst avui cap vol amb França, encara que un portaveu ha explicat a EFE que s'estan registrant endarreriments de prop de dues hores en els trajectes amb altres destins.

Notícies relacionades

Iberia té previst cancel·lar en total durant tota la vaga 34 vols que havien d'operar amb diverses ciutats de França, Suïssa i Itàlia. Ahir en van ser cancel·lats 11. Pel que fa a Ryanair, ha cancel·lat 66 vols entre Espanya i la resta d'Europa, Easyjet ha anul·lat 61 vols amb els seus destins europeus i 16 corresponen a altres companyies que tenen trajectes amb França i altres països europeus.

Per una altra part, fonts de Renfe Operadora han indicat que amb motiu de la vaga, set trens internacionals han estat cancel·lats. S'ha suprimit en tot el seu recorregut el trajecte del trenhotel Milà-Barcelona, i el Zuric-Barcelona; així com el Barcelona-París i viceversa, i el Madrid-París i viceversa. El Talgo Barcelona-Montpeller, el Barcelona-Zuric i el Barcelona-Milà també han estat anul·lats.