ÚLTIM PLE DE LA LEGISLATURA

El Parlament blinda els correbous amb els vots de CiU, ERC, el PSC i el PP

La recent prohibició dels toros a Catalunya ha marcat la votació de la norma

2
Es llegeix en minuts
Óscar Toral
Óscar Toral

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha aprovat avui per 114 vots a favor, 14 en contra i cinc abstencions una regulació dels correbous a Catalunya que en la pràctica suposa el blindatge d'aquesta festa, de gran tradició a les comarques de l'Ebre. La norma ha comptat amb el suport de CiU, ERC, el PP i la majoria dels diputats del PSC, que disposaven de llibertat de vot. El grup d'ICV i dos representants del socialista (Núria Carreras i Josep Maria Balcells) s'hi han pronunciat en contra. Antoni Comín, del PSC-Ciutadans pel Canvi, volia votar-hi en contra i per error hi ha votat a favor. Tots tres han votat a favor de la prohibició dels toros fa dos mesos.

La sessió d'avui, corresponent a l'últim ple de la legislatura, ha estat una espècie de segona part de la del 28 de juliol passat que es va saldar amb l'abolició de les corrides de toros. Al Parlament hi ha hagut aquesta tarda molta menys expectació que llavors, però totes les intervencions dels grups polítics han fet referència a aquella jornada. En síntesi: si la Cambra no hagués prohibit fa dos mesos el toreig, avui no hauria blindat les festes amb bous.

La norma aprovada estableix els requisits que han de complir les diferents varietats dels correbous per garantir "la seguretat dels participants i del públic i, a la vegada, la protecció dels animals". El text prohibeix prendre part en aquests festes als menors de 14 anys i fixa límits de durada. Per exemple, les boles de foc dels toros embolats no podran estar enceses més de 15 minuts. A més, la llei preveu sancions de fins a 150.000 euros per l'incompliment dels seus preceptes.

Segons localitats i dates

La regulació restringeix aquests espectacles a les "localitats i dates en què tradicionalment s'han celebrat". L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre discrepa d'aquest punt, però en general es declara satisfeta amb la norma. "Els correbous guanyen en protecció, i els seus organitzadors, en seguretat jurídica", ha afirmat el seu president, Miquel Ferré.

El fet que CiU i ERC hagin promogut la preservació d'aquestes festes al cap de dos mesos d'haver propiciat la prohibició de les corrides de toros (PSC i PP defensen els dos espectacles, i ICV els rebutja) els ha costat dures crítiques d'electoralisme i d'anteposar qüestions identitàries a altres consideracions. Especialment indignats estan els defensors del toreig. "Ha sigut un exercici de cinisme polític escandalós i depriment", manifesta Salvador Boix, apoderat del torero José Tomás.

Congraciar-se amb l'Ebre

Notícies relacionades

Nacionalistes i republicans s'emparen en les diferències entre els dos espectacles ("la mort no és una anècdota", afirmen) i sostenen que el seu propòsit és precisament assegurar la protecció de les bèsties. No obstant, fonts de CiU admeten en privat el propòsit de congraciar-se amb l'electorat de l'Ebre descontent amb el veto del toreig. "Aquesta norma obeeix a l'intent de quadrar el cercle per evitar la pèrdua de vot taurí", reconeix un diputat convergent que al juliol va votar en contra de l'abolició de les corrides.

Pel que fa als defensors dels animals, el gruix del col·lectiu repudia aquesta llei i subratlla que els bous també pateixen, com els passa als toros. No obstant, hi ha sectors que valoren que s'estableixi una normativa. "Ens agradaria que els correbous no existissin, però ja que existeixen, millor que estiguin regulats", afirma Anna Mulà, membre de la comissió de protecció dels animals del Col·legi d'Advocats i portaveu de la causa antitaurina durant la tramitació de la iniciativa per la prohibició del toreig.

Temes:

Toros