Estupefaent en alça

La sanitat pública desconeixia el consum de 'basuco' a Catalunya

La droga s'elabora aquí durant la separació de la cocaïna del material en què arriba camuflada

La confusió entre el residu de la coca i el crac ha dificultat la detecció de la nova substància

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / Barcelona

L'escassetat de decomisos i una confusió generada per denominar amb un mateix nom dues substàncies diferents han fet que els organismes de salut pública dedicats a la lluita contra el consum de drogues no hagin pogut detectar la irrupció delbasuco, cosa que sí que han constatat policies locals i mossos d'esquadra a peu de carrer.

La confusió afecta el crac -petits vidres de gran puresa producte de l'evaporació de les substàncies afegides a la cocaïna- i el 'basuco' pròpiament dit -el rebuig químic de la pasta base de la cocaïna-. A Espanya, el primer estupefaent també s'acostuma a denominarbasuco. Les dues drogues comparteixen forts i efímers efectes i un enorme potencial addictiu.

Així, tant Carmen García Moya, delegada del Pla Nacional sobre Drogues del Ministeri de Sanitat, com Joan Colom, subdirector general de Drogodependència i Sida de la Conselleria de Salut, han declarat a aquest diari que el que a Espanya es coneixia fins ara com abasucoés el crac i que fins a aquest moment no es tenia constància de l'arribada del residu de la cocaïna que tants estralls ha fet a Sud-amèrica.

DETERMINAR DE QUÈ ES TRACTA / «Aquí del crac se'n diubasuco,i en pren aquell toxicòman que ja fa molts anys que consumeix i que busca una substància molt potent perquè li faci efecte. No ens constava l'arribada d'aquesta altra substància de residu i ningú, ni els centres d'atenció ni cap entitat policial, ens havia informat de la seva arribada. Tampoc no ens quadra que a algú li pugui interessar arriscar-se a traficar amb una droga així. Però treballarem per veure si ha arribat i, si és així, determinar què és», va explicar Colom.

«S'hauria d'analitzar aquest producte al laboratori», va dir García Moya, que va insistir que, fins ara, «quan a Espanya es parla debasucoes parla de crac», informa Antonio M. Yagüe.

Els policies que patrullen pel carrer, en canvi, sí que han topat amb aquesta nova realitat. De fet, ja el 2008, en una operació al Raval, els Mossos van confiscar 600 dosis debasuco. «Elbasucoo eltekeque veiem prendre a nois no té res a veure amb el crac; el que fumen aquests xavals és un residu químic molt barat, semblant al de Sud-amèrica», explica un mosso.

Notícies relacionades

Un altre policia especialitzat en tràfic de drogues destaca que aquest residu no s'importa, sinó que es produeix a Catalunya. «En ocasions, la cocaïna arriba barrejada amb altres substàncies. Un cop arriba a aquí, els narcos han de separar la droga d'aquests productes. El material de rebuig d'aquesta separació és el que es ven com atekeobasucoper entre 10 i 20 euros la paperina d'un gram», explica aquest responsable policial.

CONSUM DOMÈSTIC / Mentrestant, mediadors socials que treballen a Barcelona i en localitats dels voltants expliquen que en moltes ocasions els joves que fumenbasucosón nois de famílies desestructurades que consumeixen aquesta droga a casa seva, aprofitant l'absència dels pares.