500.000 MONEDES D'OR I PLATA
Descendents de l'almirall Alvear creuen que Odyssey veu perduda la batalla pel tresor
L'empresa dels EUA ha presentat un nou recurs desqualificant l'Estat i els jutges espanyols
Els descendents de l'almirall Diego de Alvear creuen que l'empresa Odyssey ja veu perduda la batalla davant la justícia nord-americana sobre la propietat del tresor trobat en un vaixell espanyol el 2007 al fons marí, i per això ha presentat un nou recurs desqualificant l'Estat i els jutges espanyols.
En un comunicat, José María Moncasi d'Alvear, descendent directe de l'almirall de la fragata espanyolaNuestra señora de las Mercedes, a les restes del qual l'Odyssey va trobar 500.000 monedes d'or i plata, critica l'últim recurs presentat per la companyia davant un tribunal d'apel·lacions dels EUA.
Possible última ronda d'al·legacions
El document, de 39 pàgines, que probablement serà l'última ronda d'al·legats per les dues parts, intenta convèncer l'11è Tribunal d'Apel·lacions dels EUA, amb seu a Atlanta (Geòrgia), que anul·li la decisió d'un jutge de Tampa (Florida) perquè entregui a l'Estat espanyol el tresor.
L'apel·lació d'Odyssey Marine Exploration Inc. desqualifica davant aquesta instància superior el tribunal de Tampa que va establir el desembre del 2009 que no tenia jurisdicció sobre el cas i després va ordenar que l'empresa posés el tresor en mans de l'Estat espanyol.
Moncasi d'Alvear, que diu representar "un gran nombre" dels prop de 1.500 descendents de Diego d'Alvear i Ponce de León (1749-1.830), assenyala que la presentació d'aquest recurs diu molt sobre la "inseguretat" i el "futur" d'Odyssey, ja que ni el Govern nord-americà ni el Tribunal Suprem de Justícia els donen suport en aquest plet.
La bandera del vaixell
A més, Alvear rebat alguns dels arguments que ha proposat l'empresa en aquest recurs, com el que defensa queLa Mercedesno navegava en missió de guerra, sinó comercial, de manera que el carregament potser no estava subjecte al principi d'immunitat sobirana quan va desaparèixer a l'Atlàntic.
Davant aquest argument, el descendent de l'almirall defensa, igual que Espanya, que el vaixell enfonsat viatjava sota bandera espanyola, fet que "preval" sobre qualsevol altra tesi, ja que en dret marítim té més importància la bandera de la nau que la càrrega que transporta.
En el document, Odyssey assegura que la defensa d'Espanya és "un treball ben escrit, però igual que els relats de ciència-ficció, és només això, ficció", unes paraules que en opinió de Moncasi d'Alvear desqualifiquen l'Estat espanyol, que va presentar davant la justícia nord-americana documentació àmplia que no deixava cap dubte que el tresor pertany a la fragata espanyola.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Protecció al consumidor El Govern espanyol endureix l’atac contra les conegudes com a trucades ‘spam’
- Apunt ‘Ajo y agua’
- Urbanisme L’avinguda de Roma renaixerà el 2027 com a bulevard per passejar