SEGÜENT PAS DELS IMPULSORS DE LA PROHIBICIÓ DE LES CORRIDES

Objectiu: correbous

Ja han contractat un estudi sobre el grau de rebuig social que generen els bous

Els proanimals col·loquen a dalt de tot de l'agenda la prohibició d'aquestes festes

La localitat tarragonina celebra les seves festes en ple debat sobre els toros. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
RAMÓN VENDRELL
BARCELONA

«Si es prohibeixen les corrides de toros, els defensors dels animals seguiran pels correbous». No és necessari ser Nostradamus per fer aquest vaticini, recurrent entre els taurins durant el procés parlamentari que va desembocar en la prohibició del toreig a Catalunya a partir del 2012, i encertar. Però sobta la promptitud amb què Prou!, la plataforma que va presentar la iniciativa legislativa popular (ILP) que demanava i va aconseguir el veto de la tauromàquia, ha fet realitat el pronòstic. Leonardo Anselmi, portaveu de Prou!, ha confirmat a aquest diari que els proanimals han situat a dalt de tot de la seva agenda la prohibició de les festes tradicionals amb toros, i que ja han posat en marxa la maquinària per assolir aquest objectiu.

«De moment hem encarregat estudis per saber quin percentatge dels catalans coneixen els correbous i quina proporció els rebutgen», explica Anselmi. L'estratègia, en ­principi a mitjà termini, tot i que no se sap mai, serà la mateixa que es va seguir amb la ILP antitaurina: quan els estudis mostrin un repudi popular significatiu, demanaran al Parlament la prohibició legislativa, prèvia presentació de les 50.000 firmes preceptives per iniciar el tràmit.

CONCENTRAR ESFORÇOS / «Els espectacles amb animals són tots detestables –diu Anselmi–. Si vam deixar els correbous al marge de la ILP antitaurina va ser només perquè vam veure més fàcil tenir èxit si ens concentràvem en l'espectacle més salvatge, més conegut i que més rebuig social crea». Possibilisme, se'n diu.

La inesperada rellevància que van adquirir els correbous en el debat sobre la prohibició de les corrides ha precipitat la sevapersecucióper part dels defensors dels animals. Els correbous van ser un argument favorit dels taurins per acusar d'incoherència CiU i ERC, que mentre demanaven la prohibició dels toros defensaven els correbous. Delatava aquesta doble visió, segons l'opinió dels ­taurins, que les dues formacions recolzaven el veto per qüestions identitàries o almenys electorals, ja que tant nacionalistes com independentistes tenen un important viver de vots a les Terres de l'Ebre, on els bous són gairebé una religió. La proposició de llei de regulació de les festes tradicionals amb toros que va presentar CiU, vetada pel PP, va augmentar la sobtada popularitat dels correbous.

«Per a nosaltres és una excel·lent notícia que es parli tant dels correbous –diu Anselmi–. Intueixo que els primers estudis ens diran que la majoria dels catalans que els coneixen han descobert la seva existència en l'últim any. Com més se'n parli, abans arribarem a la massa social que ens permetrà passar a l'acció legislativa. La sensibilitat proanimals és imparable».

PROHIBIR ELS ESCORXADORS / L'anunci de les hostilitats de Prou! contra els correbous només sorprèn Josep Rull, diputat de CiU, per la seva rapidesa. «No perden el temps –diu–. Però és una decisió coherent amb la lògica dels proanimals. Si poguessin, prohibirien els escorxadors».

Notícies relacionades

De totes maneres, Rull està convençut que una ILP contra els correbous «no tindria suport parlamentari». «La mort de l'animal no és una anècdota», diu per resumir les diferències entre les corrides i les diferents modalitats de bous.

Abans que (gest irat davant la imminent prohibició de les corrides) el PP enviés al Consell de Garanties Estatutàries la proposició de llei de regulació de les festes tradicionals amb toros, tots els partits estaven d'acord en l'aprovació del text. Tots menys ICV, que està a favor de vetar també les diversions amb bous. «D'acord, corrides i correbous no són el mateix, igual que no tots els correbous són el mateix –diu Francesc Pané, d'ICV–. Tot i això, aquestes festes no tenen cabuda al segle XXI perquè s'hi vexa els animals».