ASTRONOMIA

La lluna nova dóna un cop de mà a les llàgrimes de Sant Llorenç

Les dues pròximes nits són les millors per observar la pluja d'estels

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Una gandula o una cosa similar, un lloc allunyat de la contaminació lumínica i una mica de paciència són els únics requisits per contemplar, com passa tots els estius, les anomenadesllàgrimes de Sant Llorenç, que en aquesta ocasió arriben a més amb unes bones perspectives d'observació gràcies a l'ajuda inestimable de la lluna nova. Com que el cel estarà molt fosc, més probabilitat hi haurà d'observar-les. Segons les millors previsions, que els aficionats mai compleixen, es podran veure fins a un centenar d'estels fugaços per hora... Si no hi ha núvols, és clar, una cosa difícil de preveure.

Els Persèids, coneguts popularment com a llàgrimes de Sant Llorenç, són una de les pluges de meteors més intenses de l'any i, sense cap mena de dubte, la més popular per esdevenir-se en plenes vacances. El període d'observació s'estén entre mitjans de juliol i finals d'agost, però el màxim previst passarà justament les nits d'avui i demà, molt especialment entre la una i les cinc de la matinada.

SENSE PRISMÀTICS / «No fa falta conèixer el cel per disfrutar del fenomen, però sí que és essencial situar-se en un lloc allunyat de la llum», resumeix Francesc Pruneda, de l'agrupació astronòmica de Girona. Sense necessitat de prismàtics, simplement s'ha d'elevar la vista i esperar. «Els Persèids neixen aparentment a la constel·lació de Perseu, que es troba al nord-nord-est, a prop de Cassiopea, però els estels fugaços poden aparèixer en qualsevol lloc del cel», afegeix.

Notícies relacionades

Les llàgrimes de Sant Llorenç s'esdevenen quan la Terra, a la seva òrbita al voltant del Sol, transita pel núvol de partícules deixada pel pas del cometa Swift Tuttle. Les partícules xoquen amb l'atmosfera a 140.000 quilòmetres per hora i es desintegren a altes temperatures, fet que dóna lloc a un estel fugaç. El procés es repeteix cada any en les mateixes dates, encara que aquest agost arriba amb premi: tan bon punt es pon el Sol, també és possible observar una curiosa conjunció de quatre planetes, recorda Prunera.

A més de bonica, la pluja de meteors és una ocasió immillorable per fer els primers passos en observació astronòmica. I res millor que fer-ho amb algun expert. Diverses agrupacions organitzen sessions nocturnes comentades, entre les quals hi ha AstroGirona (www.astrogirona.com), que les munta dijous a Caldes de Malavella i Palamós, i Astrobanyoles (astrobanyoles.org), que ho farà divendres. També hi ha observacions al flamant Parc Astronòmic del Montsec (www.parcastronomic. cat), a la Seu d'Urgell (www.astroseu.com), a Castelltallat (www.observa-toricastelltallat.com) i a Pujalt (www.observatoridepujalt.cat), entre d'altres.