NOUS RESULTATS DE la feina DELS FORENSES

La identificació de les víctimes alleuja la tràgica espera de les familias

Blanco insisteix en la imprudència i l'ambaixador de l'Equador critica les «conclusions precipitades»

La xifra de morts en l'atropellament de Castelldefels baixa de 13 a 12 després de les proves definitives

Desenes de colombians col·loquen flors, espelmes i una bandera del país en memòria dels seus connacionals, ahir a l’andana de Platja de Castelldefels.

Desenes de colombians col·loquen flors, espelmes i una bandera del país en memòria dels seus connacionals, ahir a l’andana de Platja de Castelldefels. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Óscar Toral
Óscar Toral

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

«Ens han confirmat que és el meu fill. Ja estem tranquils». Sentir parlar de tranquil·litat a Roberto Silva just després que li assegurin que el seu fill ha mort causa desconcert, però és una reacció comuna entre aquells que han passat uns dies d'incertesa sobre la vida d'un ésser estimat, segons expliquen els psicòlegs. Van sentir un alleujament semblant els familiars del colombià John Mauricio Osorio, després que els forenses de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya acabessin ahir les tasques d'identificació dels morts en la tragèdia de Castelldefels, amb la novetat que la xifra de víctimes va disminuir de 13 a 12 després de les proves definitives.

La família del jove equatorià Eduardo Silva va arribar a la Ciutat de la Justícia poc després de la una del migdia per rebre la ratificació de la seva mort. Els seus familiars tenien un aspecte més tranquil que el del dia abans. «Dijous ens van dir que era ell, divendres que no n'estaven segurs i a la tarda van venir a casa a agafar mostres biològiques, i ara ens han tornat a trucar. Tenim moltes ganes d'acabar amb tot això», va comentar Segundo Medina, oncle del jove. «Ens agradaria rebre les restes com més aviat millor, però ens han dit que potser trigaran set o deu dies», va afegir.

El colombià Conrado Herrera, cunyat d'una víctima de l'atropellament, va saber ahir que el seu conegut John Mauricio Osorio havia mort. Va ser una notícia esperada: «Fa molts dies que vivim amb l'angoixa i, paradoxalment, la certesa alleuja». Abans de conèixer la identificació, Herrera va participar en l'acte d'homenatge que una trentena de colombians van celebrar al baixador de Platja de Castelldefels en memòria dels seus connacionals.

INCERTESA ANGOIXANT / El coordinador de l'equip de psicòlegs que atén les famílies, Andreu Cuartero, considera habituals aquestes reaccions: «La incertesa sobre la vida és un dels sentiments que causen més angoixa, i la confirmació de la mort acaba amb aquest patiment. Potser la persona s'enfonsa en el moment de saber-ho, però al mateix temps sent alleujament pel final de la incertesa».

No obstant, en el cas de la tragèdia de Castelldefels falta un pas clau: l'entrega de les restes mortals. «El fet de no tenir el cos del mort agreuja la càrrega traumàtica de la situació. Els familiars els volen rebre com més aviat millor per poder iniciar el procés del comiat i el dol», va explicar Cuartero.

«MOLTS DIES» PER A L'ENTREGA / Els parents, no obstant, encara hauran d'esperar «molts dies», segons va informar la consellera Montserrat Tura. La reducció de la xifra de morts de 13 a 12 –anunciada al matí pel Tribunal Superior de Catalunya i confirmada hores més tard pel Departament de Justícia– dóna una idea de la dificultat de la identificació de totes les restes. Els forenses, que han treballat nit i dia des de l'accident, consideraven fins ahir que disposaven de 13 cossos, però les anàlisis d'ADN van trobar el mateix perfil en dos d'ells. L'última víctima a ser identificada ha estat una dona romanesa de 30 anys, però no se n'ha dit el nom perquè la seva família encara no estava al corrent de la luctuosa notícia.

Pel que fa als ferits, els deu hospitalitzats per l'atropellament evolucionen favorablement. Només dos estan greus –dues dones de 18 i 45 anys amb les respectives fractures de tíbia i peroné–, dos més, menys greus, i els altres sis, lleus.

RESPONSABILITAT A LES VIES / En el front polític, el titular de Foment, José Blanco, va tornar a atribuir ahir l'accident a una temeritat. «[Els últims informes] ratifiquen que ha estat una imprudència el que ha causat la tragèdia que ens ha enfonsat a tots», va comentar el ministre, que va aprofitar també per fer una «crida a la prudència» i concloure que «en cap cas es poden travessar les vies del tren, i en aquest sentit és necessari apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans».

Notícies relacionades

En la mateixa línia es va manifestar el president de la Generalitat, José Montilla, que va advertir que la millora dels accessos a les estacions i dels mecanismes d'informació i de seguretat «sempre seran insuficients si no prenem consciència de la nostra fragilitat». «Hi ha un punt en què la nostra responsabilitat és només nostra i no la podem transferir a ningú», va afegir.

Davant les declaracions polítiques que atribueixen l'accident únicament a una imprudència, l'ambaixador de l'Equador, Galo Chiriboga, va criticar que es donin «conclusions precipitades que només comporten mortificar de manera innecessària les víctimes», es va mostrar «complagut pel fet que s'hagi iniciat una investigació» i va mostrar la seva confiança en «els mecanismes judicials» perquè «estableixin les causes de l'accident».