el demandaT

L'empresa al·lega que va complir la llei en tot moment

1
Es llegeix en minuts
R. J.
BARCELONA

El principal argument que esgrimeixen els representants d'Uralita per defensar la seva innocència és que l'empresa va complir en tot moment les normatives sobre seguretat laboral i que, fins i tot, es va avançar a la legislació espanyola, perquè la fabricació de peces que incloguessin amiant es va prohibir en aquest país el 2002.

Notícies relacionades

En la sessió celebrada el 17 de maig passat al jutjat de primera instància número 46 de Madrid, els advocats de la defensa van admetre que l'empresa va escampar restes d'amiant pels voltants de Cerdanyola i de Ripollet per compactar els carrers, que llavors eren de terra (s'han arribat a trobar residus fins i tot a la zona on s'erigeix el sincrotró Alba). Segons els lletrats, en aquella època es desconeixien les malaties que causava aquest material tòxic. Una ignorància de la qual dubten els afectats: «Als anys 50 ja hi havia algunes fàbriques al Regne Unit i a altres països que havien alertat de morts per asbestosi», asseguren Leontí Trabalón i Jesús Ferrer, el president i el tresorer de l'Associació d'Aafectats per l'Amiant.

Uralita, que en ocasions anteriors ha hagut d'indemnitzar extreballadors de la firma morts per asbestosi, intentarà demostrar en les seves conclusions que els afectats «ambientals» que l'han demandat podrien haver inhalat amiant que no pertanyés a la fàbrica. Els advocats defensors van insistir davant del jutge en el fet que el material tòxic podia procedir d'altres empreses, i van assegurar que alguns electrodomèstics, per exemple, contenien asbestos.

Temes:

Salut laboral