el front judicial

La fiscalia vol que s'imputi 4 excàrrecs de l'Orfeó Català

L'acusació implica Raimon Bergós, exsecretari de la fundació cultural

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

Els fiscals sol·licitaran al jutge Juli Solaz que citi a declarar com a imputats pel pillatge del Palau de la Música Gemma Montull, exdirectora financera de la Fundació Orfeó Català i filla d’un dels principals encausats, Jordi Montull; l’extresorer de l’entitat, Enrique Àlvarez, i el seu homòleg a l’Associació Orfeó Català, Pau Duran, que fins ara figuraven com a querellats. Arran de les últimes declaracions, l’acusació pública també ha decidit requerir la imputació de l’advocat Raimon Bergós, que fins fa uns mesos era secretari de la fundació i a qui s’atribueix haver enganyat, mitjançant factures falses, la inspecció que va fer Hisenda entre els anys 2004 i 2005 sobre els comptes del període 1998-2001.

La fiscalia pretén impulsar el procés en què només estan imputats l’expresident Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, que continuen en llibertat malgrat que les acusacions van sol·licitar el seu ingrés a la presó. Precisament, la declaració de Montull davant el jutge ha propiciat que ara la fiscalia ampliï les sospites i reclami la imputació de Bergós.

Notícies relacionades

En la seva declaració del 19 d’octubre passat, Montull va implicar directament aquest advocat i d’altres en el presumpte frau, i va afirmar que Bergós els va proposar l’ús de factures falses per enganyar Hisenda. «Tot això va sortir del bufet Bergós, en què se’ns deia: feu-ho d’aquesta manera (...). Nosaltres mai hem anat a Hisenda», va assegurar l’imputat.

L’ESCRIT / Així mateix, en una carta remesa a Montull, l’advocat va descriure amb detall «l’estratègia» que s’hauria de seguir per «deixar fora de l’abast» de l’Agència Tributària «temes d’impossible justificació fiscal». En l’escrit, del gener del 2005, Bergós descriu les possibles pràctiques fraudulentes: creació de factures, per un costat, i fins i tot la redacció d’un conveni per una suma de 25 milions de pessetes (150.000 euros) amb la Fundació Espai Catalunya, que llavors impulsava el dirigent de CDC, Àngel Colom, i que mai es va arribar a constituir. En la missiva es parla també de rectificar i refer documents. En aquesta operació, d’acord amb la carta, hi va col·laborar Gemma Montull. Bergós ha negat les irregularitats i diu que només va aconsellar corregir alguns aspectes de la comptabilitat.