successos

Cau a Bulgària la xarxa més gran de falsificació d'euros

La policia espanyola va participar en l'operació des de l'inici, el 2007

La Interpol arresta 17 persones i confisca mig milió en bitllets grans

Les planxes que utilitzava la banda.

Les planxes que utilitzava la banda. / MINISTERI DE L¿INTERIOR

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
SOFIA / MADRID

Diverses policies europees buscaven des del novembre del 2007 la xarxa més gran de falsificació d’euros de la Unió Europea, que distribuïa una gran quantitat de bitllets falsos de 100, 200 i 500 euros. El rastre dels diners els va portar fa uns dies al petit poble de Plovdiv, al sud de Bulgària, on van localitzar en un taller feixos de bitllets falsificats per valor de més de 500.000 euros. Els delinqüents tenien muntada allà una autèntica indústria que els permetia reproduir amb molta qualitat fins i tot les mesures de seguretat de què estan dotats els bitllets, segons va explicar ahir la Policia espanyola, que ha participat en l’operació coordinadada per la Interpol.

La banda ja havia col·locat molts bitllets falsos en diversos països europeus i encara queda per aclarir la quantitat exacta de diners falsos posats en circulació. La xarxa no posseïa un equip completament instal·lat, sinó que diversos membres de la banda guardaven als seus domicilis els components per separat, com la impressora, les matrius i els bitllets ja produïts.

L’operació Serena es va saldar amb el registre de 24 immobles i l’arrest de 17 persones. Entre els detinguts figuren un bomber i un funcionari del Ministeri de l’Interior búlgar que treballava a la unitat de Guàrdies de Fronteres de l’aeroport de Sofia.

XARXA MOLT ACTIVA / Els investigadors creuen que la trama, que feia temps que estava en el punt de mira dels serveis de les Oficines Centrals Nacionals de la UE dedicades a la lluita contra la falsificació d’euros, era una de les més actives i més ben organitzades de les que es dediquen a aquest tipus de delictes.

En els últims mesos un equip conjunt d’investigadors de les policies espanyola i búlgara va mantenir diverses reunions per posar fi a les activitats de la xarxa mafiosa, una de les nombroses que actuen a Bulgària i en països de l’Europa de l’Est i que han aconseguit instal·lar-se a Espanya i en altres països de la Unió Europea.

COL·LABORACIÓ POLICIAL / Tres agents de la Brigada d’Investigació del Banc d’Espanya es van desplaçar a Sofia el 24 de juny, quan la fiscalia de Plovdiv va considerar que havia reunit les proves suficients per portar a terme la desarticulació del grup.

Notícies relacionades

A més d’imprimir euros falsos, aquesta xarxa es dedicava a falsificar documents d’identitat, permisos de conduir i diplomes acadèmics búlgars i grecs. Diversos exemplars han estat trobats en registres domiciliaris durant l’operació policial.

El director d’Europol, Robert Wainwright, va elogiar ahir la col·laboració i va agrair la participació espanyola. «Aquesta operació és exemplar. Se li ha assestat un dur cop als falsificadors de diners», va explicar. Segons aquest funcionari, Bulgària ha demostrat que avança en el terreny de la lluita contra el crim organitzat. H