EXPECTACIÓ EN UNA PROVÍNCIA DEL CANADÀ

A la inquietant aparició de cinc peus a Vancouver ara s'hi afegeixen bromes pesades

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN
NOVA YORK

A la Reial Policia Muntada del Canadà li hauria anat bé aprofitar que els creadors d'Expediente Xvan tornar als seus orígens i van rodar fa poc la segona pel.lícula basada en la sèrie a la Colúmbia Britànica. Perquè és allà on les autoritats s'enfronten a un cas que sembla fet a mida per a Fox Mulder i Dana Scully. En 10 mesos han aparegut en aigües de l'illa de Vancouver cinc peus mutilats i amb calçat esportiu. Les preguntes i la preocupació davant de la falta de respostes creixen. I han començat les bromes pesades.

El Canadà es va horroritzar dimecres amb la notícia que havia aparegut una sisena extremitat, la segona que es localitzava en tan sols 48 hores al riu Fraser. No obstant, ahir mateix, i després que un forense i un antropòleg realitzessin proves, les autoritats van assegurar que es tracta de l'urpa d'un animal que algú havia col.locat dintre d'un mitjó i en una vamba farcida amb algues. "És una reprovable broma de mal gust", van dir en un comunicat, en el qual van criticar una acció que "crea ansietat a famílies de persones desaparegudes i malgasta tant temps com recursos".

Especulacions

Els altres cinc peus, no obstant, se segueixen estudiant. I la seriositat de la matèria queda demostrada perquè una divisió especialitzada en crims està a càrrec de coordinar les investigacions. De moment, els forenses parlen sovint de desarticulació, un procés natural pel qual es desprenen extremitats de cossos que fa temps que són a l'aigua. I entre les possibles teories sobre l'origen dels peus n'hi ha una que apunta que pertanyin a quatre persones mortes en un accident d'avió a la zona les restes dels quals no han estat mai localitzades.

Les autoritats, que es veuen desbordades per l'atenció mediàtica, mantenen silenci per no alimentar rumors, com els que parlen de crim organitzat o d'un assassí en sèrie. Però això no contribueix a dissipar les especulacions i en blocs com el delVancouver Suns'hi exigeixen respostes."S'està fent una mica ridícul que segueixin negant que aquí està passant alguna cosa", escrivia ahir algú que firmava com a Len."¿Quantes dones van desaparèixer abans que revelessin que hi havia un assassí en sèrie?",plantejava, referint-se al cas de Robert Pickton, un granger que va donar als seus porcs les restes de dones que havia assassinat i que va ser condemnat a cadena perpètua al mes de desembre.

Tampoc col.labora a eliminar les especulacions que la zona sigui escenari habitual d'operacions de tràfic de drogues ni ajuda que la imatge de la Policia Muntada s'hagi deteriorat entre els ciutadans per diversos escàndols.

De moment hi ha escasses certeses. Els forenses que han practicat proves a les tres primeres extremitats no les han pogut vincular a cap cas dels 2.371 registrats de persones desaparegudes. I tampoc se sap si el peu dret que va ser trobat dilluns passat es correspon amb algun dels altres quatre (esquerres).

Notícies relacionades

Mentre els experts analitzen els corrents de l'estret de Geòrgia, la policia també analitza el calçat esportiu per intentar localitzar-ne l'origen (segons les descripcions dels testimonis i de la policia, hi ha vambes d'almenys dues marques: Nike i Reebok). I s'adverteix que la investigació comportarà temps."Patim l'efecte CSI --ha dit Constable Sharlene Brooks, una portaveu policial--. La gent es creu que això se soluciona ràpid però pot requerir setmanes o mesos".

La veritat flota allà fora.