UN ESTRANY MAMÍFER

L'única balena geperuda blanca coneguda fascina biòlegs i curiosos

Es diu Migaloo i se l'acostuma a veure per Austràlia

 Migració Migaloo es dirigeix cap a la costa d’Austràlia el juliol del 2003.

Migració Migaloo es dirigeix cap a la costa d’Austràlia el juliol del 2003. / ARXIU / AP

2
Es llegeix en minuts
MAURICIO BERNAL
BARCELONA

La primera notícia sobre l'existència de la balena blanca va tenir lloc el 1991, quan va ser fotografiada en aigües de la costa est d'Austràlia. Segons la documentació disponible, el nom del primer navegant que va poder veure l'exòtic mamífer ha passat ràpidament a l'oblit, però no el de l'investigador que l'any següent, atret, com centenars d'aficionats, per la promesa de veure l'esplèndid animal, es va dedicar a buscar-li un nom després de comprovar que no es tractava d'una simple llegenda.

Paul Forestell, cap d'investigació de la Pacific Whale Foundation a Hawaii, es va posar en contacte amb un grup d'aborígens australians per saber si atribuïen algun significat especial a la balena albina, i per demanar-los, de passada, que l'ajudessin a batejar-la. Forestell no anava desencaminat: li van dir que els espècimens albins (de qualsevol animal) eren considerats representants del món espiritual, i li van proposar un nom: Migaloo. En aborigen, col.lega blanc. I així se la coneix, encara que hi ha persones que no poden evitar veure-la com una encarnació de la balena literària per antonomàsia, i l'anomenen així: Moby Dick.

Aparicions

La balena blanca geperuda es va convertir des d'aleshores en un animal reverenciat per biòlegs, oceanògrafs i curiosos, que cada any, durant l'hivern i la primavera austral, se citen a la costa australiana per ser testimonis de la migració de les geperudes, però sobretot buscant un cop de sort que els permeti tenir contacte amb el rar espècimen. El seguiment que se n'ha fet aquests anys ha donat lloc a pàgines web dedicades gairebé exclusivament a registrar les seves aparicions.

"Marc McCormack, fotògraf del Cairns Post, informa que Migaloo va ser vist a 90 milles nàutiques de l'escull de Pickersgill, al nord de Cairns. Nedava en companyia d'altres tres balenes geperudes".

Notícies relacionades

L'agost del 2003 va tenir lloc un accident que va posar de manifest el valor científic de l'exemplar. La balena va ser atropellada per un catamarà d'esbarjo i Migaloo va patir algunes ferides (a internet s'assegura que les cicatrius encara són visibles). Els ecologistes, els biòlegs i els oceanògrafs van posar el crit al cel: se l'ha de deixar tranquil, donar-li espai, que pugui nedar a gust. El Govern d'Austràlia la va declarar llavors "balena d'interès especial", cosa que a la pràctica suposa que ningú pot navegar a menys de 500 metres d'ella.

D'ell. Migaloo és mascle. Es va intuir durant anys i es va confirmar l'octubre del 2004, quan un grup d'investigadors van poder determinar el sexe de l'animal grà- cies a uns trossos de pell. També s'han obtingut mostres d'ADN per conèixer-lo més, desentranyar els secrets de la misteriosa geperuda blanca. És possible que els que l'anomenen Moby Dick prefereixin que se'n mantingui l'halo, perquè ningú que hagi llegit la novel.la de Melville pot estar a disgust amb la idea que el graciós exemplar que es passeja per Austràlia sigui un descendent de la balena que va portar els homes a la perdició.