SALUT

Alerta davant un possible contagi entre humans de grip aviària

L'OMS informa de la "hipòtesi" d'una mutació del virus H5N1

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va informar ahir de la "hipòtesi" que el virus de la grip aviària, H5N1, hagi mutat i hagi adquirit capacitat per transmetre's de persona a persona. Si es confirma aquesta circumstància, inèdita fins ara, podria ser el preludi d'un contagi massiu entre les persones, ja que l'H5N1 és un virus de fàcil transmissió, que es contrau per via aèria al respirar en un ambient compartit amb un altre infectat.

La hipòtesi de l'OMS sorgeix d'una infecció "inexplicable" detectada en dos membres d'una família xinesa. La grip aviària va ser diagnosticada a un noi de 24 anys que va morir el 2 de desembre passat a la província de Jiangsu (a l'est de la Xina) després de desenvolupar els símptomes gripals: febre alta i una insuficiència respiratòria greu, similar a la que causa una pneumònia. El pare del noi, de 52 anys, també ha contret el virus H5N1, va informar el Ministeri de Salut xinès.

L'OMS sosté que els dos contagis només poden sorgir de tres vies: o el pare i el fill s'han infectat del mateix animal, o han estat en contacte amb dos animals diferents, o s'han trans- mès el virus entre ells, va informar ahir John Rainford, portaveu de l'organisme. Rainford va admetre que aquesta tercera possibilitat seria "rara". Però, malgrat tanta incertesa, l'OMS va llançar l'alerta.

MÉS DE 300 INFECTATS

Notícies relacionades

Des que es va identificar l'any 2004, el virus de la grip aviària ha infectat 366 persones, 207 de les quals han mort, encara que no ha demostrat capacitat per transmetre's d'un individu a un altre. Aquesta eventualitat implicaria que el virus ha adquirit una qualitat de la qual no disposa entre humans, encara que sí entre aus.

L'OMS ja va advertir d'un possible contagi entre humans del virus H5N1 el juny del 2006, quan la infecció va afectar set membres d'una família de la població de Karo (Indonèsia), sense que existissin animals que justifiquessin el contagi. També s'ha informat de suposades transmissions de persona a persona al Vietnam i Cambodja, tot i que no s'han confirmat mai.

Temes:

Grip aviària