CONFLICTES

Arca de Zoë va enganyar el Txad i no va dir que s'emportaria 103 nens

L'oenagé només va demanar permís per muntar un centre d'acollida i un hospital

Els 16 detinguts europeus van ser traslladats ahir a la capital, N'Djamena

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / PARÍS

AFrança, l'oenagé Arca de Zoë tenia clarament marcat el seu objectiu: "Salvar de la mort centenars de nens de Darfur i traslladar-los a França". Al Txad, on actuava amb el nom de Children Rescue, la missió reconeguda no tenia res a veure: "Crear un centre d'acollida d'urgència i un hospital de campanya" per "als nens de l'est del país", segons explica el document presentat per aquesta associació a les autoritats txadianes que va donar a conèixer ahir el diariLe Parisien.

Aquest element se suma als indicis que han fet que les autoritats judicials del Txad acusin de tràfic il.legal de nens i d'estafa els nou francesos que formaven part de l'expedició, i de complicitat i estafa els set tripulants de l'avió de la companyia catalana Girjet, noliejada per l'oenagé per traslladar-hi els nens. Els 16 europeus, detinguts el 25 d'octubre a Abéché quan intentaven evacuar-ne 103 nens, van ser traslladats ahir a la capital del Txad, N'Djamena. El canvi de jurisdicció s'interpreta com un senyal positiu. S'espera que almenys les quatre hostesses espanyoles i dos dels tres periodistes que viatjaven amb l'oenagé siguin alliberats pròximament per no mantenir cap relació amb l'activitat d'Arca de Zoë.

L'alliberament de tota la tripulació i també dels periodistes constitueix la "primera prioritat" del Govern francès i de la secretària per als drets humans, Rama Yade, que ahir va rebre els familiars dels detinguts. Els cooperants ho tenen més malament.

Encara que la diplomàcia francesa --que inicialment es va limitar a condemnar una acció que va qualificar d'"il.legal"-- s'ha començat a mobilitzar per intentar que puguin ser jutjats al seu país, la seva situació és com a mínim delicada. França es mou amb peus de plom per intentar evitar un conflicte diplomàtic amb el Txad, el seu aliat a la zona on en els pròxims dies s'han de desplegar 3.000 soldats europeus per poder protegir els refugiats de la guerra de Darfur. La meitat d'a- quests militars són francesos.

GRAN VULNERABILITAT

Notícies relacionades

La prova que el responsable d'Arca de Zoë, Eric Breteau, detingut a Abéché, va enganyar les autoritats del Txad posa encara més en entredit la suposada bona fe de l'oenagé. El document parla d'una "operació humanitària" per atendre nens "en situació de gran vulnerabilitat". També fa referència a la construcció d'"un centre d'acollida per a nens aïllats". Però en cap moment explicita que es tracti d'una operació per poder treure del país nens orfes, com havia assegurat aquesta oenagé a 300 famílies franceses que van pagar entre 2.800 i 6.000 euros per poder acollir-ne un.

L'escàndol va augmentar quan l'ONU va anunciar que 91 dels 103 nens tenen pares i que no són refugiats de Darfur, sinó que procedeixen de localitats txadianes frontereres amb el Sudan. A judici de l'Alt Comissariat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), aquesta situació s'ha de qualificar de segrest, tal com havien denunciat les autoritats del Txad. De fet, alguns familiars dels nens es van trasllar ahir fins a Abéché i van assegurar que desconeixien que els volien enviar fins a França. Mentrestant, una parella francesa que havia estat rebutjada per acollir un dels nens va denunciar al diariIndépendentels "mètodes sectaris" i la "manipulació" que havia exercit Arca de Zoé.