SALUT

Itàlia veta la crua campanya contra l'anorèxia

El fotògraf Toscani denunciarà per danys morals i econòmics

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ROMA

"La imatge de la noia despullada extremadament prima és xocant per tothom, en particular per als malalts, i ha sigut instrumentalitzada per a fins comercials". Aquest és el principal argument que ha utilitzat l'organisme que controla la publicitat a Itàlia per ordenar el cessament de l'última i polèmica campanya de la marca de roba No.l.ita, en què --juntament amb el lemaNo-Anorèxia-- apareix sense roba Isabelle Caro, una noia francesa que fa 1,65 metres i només pesa 31 quilos.

L'Institut de l'Autodisciplina Publicitària va sotmetre a examen els anuncis a petició de l'Associació Bulímia i Anorèxia, i ahir va exigir que es retirés al considerar que violen diversos articles del codi del sector, entre els quals hi ha l'1 --han de ser "honestos, verídics i correctes" i no "denigrar les persones"-- i el 10 --han de respectar "les conviccions morals, civils i religioses, així com la dignitat de la persona".

CARTES ANGOIXADES

Notícies relacionades

"Hem rebut cartes de persones angoixades davant la instrumentalització de la seva malaltia", va assegurar ahir el president de la institució, Giorgio Floridia. "Aquesta publicitat no només no ajuda les anorèxiques, sinó que les humilia i ofèn", va afegir. Una afirmació en línia amb la tesi de l'Associació Bulímia i Anorèxia, que defensa que la campanya "no dóna esperança a les persones que pateixen la malaltia" al "no estar lligada a la idea que es pot vèncer".

¿I què pensa d'això Oliviero Toscani, artífex dels anuncis? El fotògrafþva anunciar una denúncia "per perjudicis morals i econòmics", encara que va agrair a l'organisme --"una corporació privada"-- la seva decisió perquè, "amb la seva inutilitat, amplifica l'efecte". A més, va assenyalar que la campanya, que va començar al setembre, "ja s'ha acabat, i per això no hi ha res a censurar". Cosa no del tot exacta, ja que el famèlic cos d'Isabelle Caro encara es pot veure en alguns carrers de Roma.