CIÈNCIA

Els científics desxifren l'ADN dels pèls de mamut

Consideren que les mostres, que s'han conservat a Sibèria, són preferibles a l'os

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Un equip internacional de científics ha desxifrat per primera vegada fragments d'ADN de mamut a partir d'unes restes de pèl, en lloc dels típics ossos, un camí prometedor per conèixer el material genètic d'espècies extintes. Les mostres, conservades gràcies als gels perpetus de Sibèria, procedeixen de 13 mamuts que van viure fa entre 50.000 i 12.000 anys.

Notícies relacionades

En concret, segons publica la revista Science, el que han descodificat els investigadors és l'ADN mitocondrial, un material genètic que només es transmet de mares a filles i que és summament interessant en estudis d'evolució. Els investigadors --dirigits per Tom Gilbert (Universitat de Copenhaguen) i Stephan Schuster (Universitat de Pennsil- vània)-- opinen que el pèl pot ser més interessant que l'os perquè es conserva bé en ambients freds. A més a més, prossegueixen, les mostres d'ADN d'os sovint estan contaminades per bacteris, mentre que les de pèl solen estar molt netes perquè s'han conservat en ceratina, una mena de membrana que sembla plàstica.

No obstant, segons l'opinió de Carles Lalueza-Fox, genetista de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), l'os seguirà sent fonamental en estudis d'aquest tipus perquè el pèl només s'ha conservat en casos d'animals que van viure a les regions més fredes de Sibèria. "No tenim ni pèls de neandertal", posa com a exemple. En qualsevol cas, es tracta d'una bona via d'investigació. "Si es pensa en tots els animals que hi ha dissecats en museus que pertanyen a espècies extintes --conclou esperançat l'investigador Tom Gilbert--, hi ha molta feina a fer".