MILLORES D'UNA MESURA SOCIAL DEL GOVERN

El 'xec nadó' puja a 3.500 euros per a tres col.lectius desafavorits

Mares solteres, nens discapacitats i famílies nombroses percebran 1.000 euros més que la resta

El PSOE accepta la demanda d'ERC mentre que es distancia de les propostes socials de CiU

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

El xec nadó del president José Luis Rodríguez Zapatero serà més generós amb les mares solteres, les famílies nombroses i els nounats discapacitats. La quantia per a aquests tres col.lectius desafavorits pujarà fins a 3.500 euros, 1.000 més que per a la resta dels beneficiaris. La mesura és fruit de l'acord aconseguit ahir per ERC i el PSOE a instàncies dels republicans i es plasmarà en el tràmit parlamentari.

El pacte preveu, a més, l'augment del mínim de la renda familiar per rebre ajudes públiques dels 9.000 euros anuals als 11.000, així com que totes les subvencions familiars estiguin exemptes de tributació. En conjunt, es tracta d'abordar la situació dels col.lectius més desafavorits una vegada s'han pres les mesures que afecten el conjunt de la població. L'acord entronca també amb la política que els republicans porten a terme a la Generalitat de tracte específic a les famílies monoparentals.

PACTE AMB ELS SOCIS

Com en tots els anuncis de les mesures socials recents promogudes pel Govern, la posada en escena i els seus protagonistes estaven perfectament estudiats. La comunicació la va efectuar en roda de premsa al Congrés la diputada republicana Georgina Oliva i al cap de pocs minuts ho confirmava el president del grup socialista, Diego López-Garrido, amb l'afegit, gens anecdòtic, que la mesura comptava amb l'imprescindible plàcet del vicepresident econòmic Pedro Solbes, el sentinella dels comptes públics. Aquesta vegada no era l'Executiu qui anava a treure partit electoral, sinó Esquerra Republicana. Rodríguez Zapatero cedeix als seus socis una part del mèrit en el repartiment social del superàvit.

Fonts parlamentàries donen per segur que els pròxims dies, IU-ICV tancarà també amb els socialistes un acord similar al d'Esquerra Republicana que li permetrà vendre com a pròpies mesures que alleugin la situació d'altres col.lectius desafavorits en matèria social.

TRÀMIT ENCALLAT

L'acord amb Esquerra Republicana --i l'hipotètic a què arribi amb els ecosocialistes-- li servirà al Govern per desbloquejar la tramitació parlamentària del xec nadó, encallada perquè hi havia una majoria de diputats que proposaven ampliar l'ajuda a tots els nadons nascuts a partir de l'1 de gener, cosa que representaria uns 240.000 beneficiaris més.

L'Executiu central necessitava un total de 12 vots per impedir que prosperés aquesta ampliació i ja compta amb els vuit d'ERC. IU disposa dels altres cinc diputats. Encara que ERC va assegurar que "manté si més no de moment" les esmenes al text, la part que no s'ha fet pública de l'acord aconseguit amb el PSOE preveu la renúncia dels republicans.

Notícies relacionades

En una primera fase de la negociació, dues setmanes enrere, CiU va donar per fet que havia arribat a un acord amb el PSOE per ampliar a l'1 de gener els efectes de la mesura. La versió dels nacionalistes és que tant el Partit Socialista com el Ministeri de Treball ja hi havien donat el seu vistiplau, però Solbes, sempre Solbes, ho va fer descarrilar. En realitat, des de la cúpula de l'Executiu mai s'havia pres seriosament una ampliació que comportava una despesa addicional de 600 milions d'euros.

El president del Govern, des de Nova York, va valorar l'elevació del sostre per als tres col.lectius i va destacar que és "la primera vegada" a Espanya que s'adopta una mesura de suport a la natalitat que té "una certa rellevància econòmica".