RELIGIÓ

Benet XVI s'inclina a Viena davant de les víctimes de l'Holocaust

El Papa mostra "tristesa" per actes passats i ofereix la seva "amistat" als jueus

El Pontífex aplaudeix la unitat d'Europa i critica l'efecte nociu de la globalització

2
Es llegeix en minuts
GONZALO CÁCERES / VIENA

Enmig d'una intensa pluja, el papa Benet XVI va rendir ahir homenatge a les víctimes de l'Holocaust amb una breu i silenciosa pregària davant el monument de la plaça dels Jueus de Viena. Amb el cap inclinat, les mans entrellaçades i en companyia dels líders jueus d'Àustria, el Papa va estar en silenci davant del monument aixecat a la Judenplatz, just on hi havia l'antiga sinagoga.

"És el moment d'expressar la nostra tristesa, el nostre penediment i la nostra amistat als jueus", va comentar el Pontífex als periodistes que el van acompanyar en el vol de Roma a la capital austríaca. Amb el seu breu però profund gest, el Papa va exterioritzar el seu dolor pels crims nazis, de forma similar a quan va visitar el camp de concentració d'Auschwitz, el maig de l'any passat. En aquella ocasió, Benet XVI es va preguntar durant un discurs: "¿Per què, Senyor, vas callar? ¿Per què vas tolerar tot això?"... Preguntes que van provocar una agra polèmica sobre el paper de l'Església catòlica durant el nazisme.

CONVERSIÓ FORÇOSA

El monument de la Judenplatz, a més d'homenatjar les víctimes de l'Holocaust, recorda el martiri que van patir les víctimes d'una altra persecució, la del 1421. Aquell any, amb l'ajuda de molts catòlics, es va voler forçar els jueus a convertir-se al cristianisme. Més de 300 persones van preferir morir a convertir-se i d'aquestes, 200 van ser cremades vives. Amb el monument erigit a Viena, es vol mantenir viu aquest testimoni, prova de fe i d'una resistència heroica en una ciutat clau per al desenvolupament del judaisme.

L'acostament de Benet XVI als jueus va ser àmpliament saludat com un gest de bona voluntat, però ha rebut moltes crítiques per la falta de diàleg amb les altres esglésies. "Es tracta d'un pelegrinatge catòlic", es va argumentar des de la jerarquia eclesiàstica.

AVORTAMENT I EUTANÀSIA

Notícies relacionades

En un acte organitzat pel president austríac, Heinz Fischer, amb les principals personalitats de la vida civil del país, el Papa va expressar la seva admiració pel procés d'unitat europea, va insistir en la necessitat de "prohibir" l'avortament, va rebutjar l'assistència per a les persones que volen morir voluntàriament i va criticar els efectes negatius de la globalització.

El pelegrinatge del Pontífex, que ahir va ser victorejat a la plaça Am Hof en la seva primera aparició pública a Viena, arribarà avui a la màxima expressió quan visiti el santuari de Mariazell. Allà, després d'haver hagut de variar el seu programa d'actes per culpa de la persistent pluja, participarà en la celebració dels 850 anys de la basílica, que s'aixeca a les muntanyes d'Estíria. Demà finalitzarà la seva estada a Àustria.

Temes:

Benet XVI