INTERVENCIÓ AL PARLAMENT

El president de Red Eléctrica de España culpa Endesa de l'apagada de Barcelona

Luis Atienza no aconsegueix explicar l'incendi a la subestació de Maragall

4
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

El president de Red Eléctrica de España (REE), Luis Atienza, ha assegurat avui al Parlament que l'apagada de Barcelona té el seu origen "indiscutible" en la caiguda d'un cable de Fecsa-Endesa sobre la subestació de Collblanc, si bé no ha explicat les causes de l'incendi a la subestació de Maragall.

El fet de responsabilitzar Endesa de l'apagada que va afectar més de 320.000 abonats a Barcelona ha estat la base de la intervenció d'Atienza davant de la Diputació Permanent del Parlament, en una intervenció posterior a la del president de la companyia elèctrica, Manuel Pizarro, que al seu torn havia culpat REE de la gravetat dels fets.

"Ens diuen que la causa de la caiguda del cable són els incidents que s'han produït a la xarxa", ha recordat el president de REE, al·ludint a l'explicació que una hora abans havia donat Pizarro. Atienza l'ha replicat a continuació: "Hem calculat un efecte tèrmic sobre el cable per les fallades en la xarxa de transport de menys de 0,1 graus, menys que l'efecte que té un núvol passatger que amaga el sol".

Dèficit de manteniment del cable

En opinió d'Atienza, "si els cables cauen, no és per l'augment de la temperatura, amb unes xifres marginals, cauen per la fatiga i el deteriorament acumulat durant anys, que qualsevol manteniment bàsic hagués evitat. Aquesta és l'única explicació, un dèficit de manteniment".

"L'origen de l'incident és indiscutible. Els cables no cauen si estan ben mantinguts", si bé ha reconegut que "segurament passarà poques vegades que el cable que caigui generi tres curtcircuits", l'últim dels quals no va poder ser aïllat.

Atienza ha confirmat que REE ha estat treballant en la reposició d'un cable d'alta tensió entre les subestacions de Badalona i el passeig de Maragall, i que s'espera que amb això demà pugui posar-se en servei un transformador que havia quedat fet malbé per un incendi.

Una xarxa poc 'mallada'

Tot hauria estat més senzill, a judici del responsable de REE, si la xarxa hagués estat mésmallada[interconnectada] a Barcelona, perquè "d'incidents d'aquesta mena n'hi ha hagut diversos a Espanya, i en cap d'aquests casos s'ha produït una pèrdua de mercat que tarda tres dies".

"La xarxa de distribució en altres llocs està mésmalladai redirigeix la demanda, i aquest és un element de configuració de la xarxa sobre el qual REE havia manifestat la seva preocupació, però a Barcelona hi ha subestacions nomallades, en què només arriben dues línies, com les que hi ha entre Collblanc i Badalona".

Precisament, Atienza ha denunciat que "informes d'Endesa advocaven per nomallarla xarxa pels seus alts costos, ja que 'aquest risc es considera acceptable sempre que es faci l'adequada coordinació entre els gestors' ".

Les inversions de REE a Catalunya

El president de REE ha assegurat: "El problema és no disposar d'una xarxa configurada estructuralment capaç d'aguantar la fallada d'una subestació. Aquesta és una condició fonamental per garantir el subministrament a les grans ciutats".

"Amb una xarxa mésmalladano hi hauria hagut un perjudici tan llarg per a tants ciutadans. No es va produir a Madrid quan es va cremar la subestació d'Atocha d'Iberdrola, perquè la xarxa estava mésmallada", ha posat com a exemple el president de REE.

Atienza ha defensat que, entre el 2002 i el 2004, REE va invertir 30 milions a Catalunya, mentre que entre el 2005 i el 2007, quan ell ja havia arribat a la presidència, la inversió es va elevar a 112 milions, "amb la qual cosa s'acabarà multiplicat per cinc el ritme inversor a la xarxa de transport en el trienni".

La deficient xarxa de 220kv d'Endesa

"M'agradaria anar més ràpid, però no és possible per la pròpia situació de precarietat de la xarxa, que s'ha de pal·liar progressivament en el futur i per a això s'ha d'agilitzar al màxim el nostre programa de renovació", ha afegit.

Atienza ha recordat que el març del 2003 REE va comprar la xarxa de distribució de 220 kv a Endesa, amb un contracte de manteniment del qual Endesa es va fer càrrec fins al 2005. "Va ser una compra a cegues, en funció de la retribució", ha manifestat.

"La majoria de la xarxa no complia les condicions de la protecció i no tenia característiques de viabilitat, cosa que implicava renovar més del 90% de les proteccions de la xarxa de transport a Catalunya, renovar els sistemes de control al 100% de les posicions", ha detallat Atienza, per especificar la situació de deteriorament de la xarxa que es va trobar quan va arribar a la presidència de REE.

Notícies relacionades

Incendi sense aclarir a la subestació de Maragall

Malgrat totes les explicacions donades, Atienza ha confessat: "No podem establir concretament les causes que provoquen l'incendi a la subestació de Maragall". "No sabem com es desencadena l'incendi, però sí que puc comentar que els oscil·lògrafs no registren curtcircuit, per tant no s'exclou que l'origen de l'incendi no sigui una tensió diferent de la de 220 kv", ha assenyalat.