INTERVENCIÓ AL PARLAMENT

El president de Fecsa Endesa insisteix a culpar a Red Eléctrica de l'apagada

3
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

El president d'Endesa, Manuel Pizarro, ha culpat avui de la magnitud de l'apagada del 23 de juliol passat a Barcelona Red Eléctrica de España (REE) i ha defensat la gestió d'Endesa a Catalunya i la seva política d'inversions a la comunitat, al ser la seva companyia "el primer inversor" a Catalunya.

Pizarro ha mantingut que "és fals" que el cable d'alta tensió d'Endesa que va caure sobre la subestació de Collblanc fos la causa desencadenant de l'apagada, a l'assegurar que "la caiguda del cable a Collblanc no va provocar l'apagada ni l'incendi a la subestació de Maragall, que no és d'Endesa, sinó de REE". Així s'ha pronunciat durant la seva intervenció a la Diputació Permanent del Parlament convocada per abordar avui el mal funcionament de les infraestructures a Catalunya.

Manuel Pizarro ha defensat la gestió de la seva companyia a la comunitat, ja que "el nivell d'inversions" que estan fent a Catalunya "suposa un esforç molt més gran que el que fa qualsevol empresa a Espanya, ja que entre el 2002 i el 2006 s'han destinat 5.229 milions d'euros", mentre ha recordat que la seva "primera visita com a president, el 16 de maig, va ser amb el conseller en cap".

Mal estat de conservació de la xarxa

Pizarro ha presentat informes tècnics per mantenir que l'apagada que va afectar més de 300.000 abonats durant dos dies va ser responsabilitat de REE en la seva majoria i ha defensat tant la catalanitat de la companyia com la seva política inversora, "ja que hi ha hagut alguns que han dit" que ell "no estava interessat a invertir a Catalunya".

En l'apartat tècnic, la compareixença de Pizarro ha estat demolidora per a REE, ja que el president d'Endesa ha assegurat que "la caiguda del cable no explica que es quedessin 330.000 clients dos dies sense llum, podria explicar 30.000 abonats 10 minuts sense llum, però no el que va succeir".

Manuel Pizarro ha declarat que no hi ha hagut mai una sobrecàrrega del cable que va caure i que "un 90% dels clients afectats ho van ser per causes alienes a la caiguda d'aquesta línia", i ha garantit que "l'incendi de la subestació de Maragall no hi té res a veure". El president d'Endesa s'ha remès a diferents informes tècnics per afirmar que "l'incendi del cable Urgell-Maragall no hauria d'haver-se produït d'haver estat en bon estat", mentre que la fallada de la xarxa de 220kv "no hauria d'haver-se produït si aquesta xarxa hagués estat en perfecte estat de conservació".

Demana la col·laboració de les institucions

"Set hores abans que caigués el cable Can Jardí-Collblanc, es van sentir sorolls com d'explosions i sortia fum del costat de l'estació de Maragall, i així ho vam notificar a REE, de la qual cosa hi ha conversa gravada", ha assegurat el president de l'elèctrica.

Pizarro ha assegurat que "Fecsa-Endesa, a dia d'avui, no té cap instal·lació danyada que impedeix el subministrament als abonats", mentre que ha mantingut que la xarxa de transport no subministra "l'energia suficient per donar els serveis que es demanen".

Notícies relacionades

Així mateix, el president de la companyia ha detallat que Endesa inverteix a Catalunya 538 euros per client, enfront dels 487 euros per client per a la resta d'Espanya", i ha recordat que "Endesa es va fer càrrec de Fecsa per donar sortida a una de les primeres elèctriques de Catalunya, es va acudir al salvament d'Endesa i es va assumir un deute de 600.000 milions de pessetes, gairebé 9.000 milions d'euros".

"No estem a Catalunya, som part de Catalunya. La nostra obligació és invertir el que sigui necessari. Però necessitem la col·laboració de les institucions", ha declarat Pizarro.