UNES 50 RÈPLIQUES

Detectat un terratrèmol de 5,1 graus d'intensitat amb epicentre a Ciudad Real

2
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

Un terratrèmol de magnitud 5,1 a l'escala de Richter, amb epicentre a la localitat de Pedro Muñoz (Ciudad Real), s'ha notat gairebé a tota la península a les 9.47 hores i ha tingut fins a la mitja tarda unes cinquanta rèpliques de menor intensitat. El sisme ha causat danys importants al Teatre Municipal d'Almagro.

Es tracta del segon terratrèmol de més intensitat dels que s'han sentit aquest any a Espanya, després del terratrèmol de 6,1 graus del 12 de febrer passat, amb un epicentre que es va situar al mar, a uns 200 quilòmetres del cap de San Vicente i amb uns efectes que van arribar també pràcticament a tota la Península, encara que tampoc va causar danys personals.

600 trucades d'emergència, en els primers minuts

El moviment sísmic d'avui s'ha notat sobretot a Badajoz, Càceres, Madrid, València, Alacant, Sevilla, Huelva i Astúries. Però han estat els veïns de la província de Ciudad Real els que més de prop han sentit el tremolor, i prova d'això han estat les gairebé 600 trucades de ciutadans que ha rebut la centraleta del Servei d'Emergències 112 de Castella-La Manxa durant els tretze primers minuts del terratrèmol, i les 1.437 recollides en les dues primeres hores.

També el Servei d'Emergències de 112 de Madrid ha rebut 238 avisos relacionats amb el sisme en els 45 minuts següents al terratrèmol, és a dir, un cada onze segons, cosa que ha obligat a demanar als ciutadans que alliberessin les línies telefòniques.

El Teatre Municipal d'Almagro, afectat

Segons la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior no hi ha notícies "de danys personals", encara que, respecte als materials, un dels edificis més afectats ha estat la sala de conferències del Teatre Municipal d'Almagro, un edifici emblemàtic del segle XIX situat a 120 quilòmetres de l'epicentre, que ha quedat totalment destrossada.

La "zona epicentral" s'ha situat a les proximitats de Pedro Muñoz, a prop també de Campo de Criptana, Socuéllamos i Arenales de San Gregorio, i segons les dades de l'Institut Geogràfic Nacional, l'epicentre s'ha localitzat concretament a 39,36 graus latitud nord i a 2,95 graus longitud oest.

Els veïns, espantats

La cap de secció de l'Institut Geogràfic Nacional, Arancha Izquierdo, ha explicat que la magnitud d'aquest terratrèmol, de 5,1 graus, és una de les més importants, encara que per a la "sismicitat mundial no és res", perquè "terratrèmols d'aquests n'hi ha cada dia un parell". No obstant, l'institut ha desplaçat al lloc una unitat mòbil que trasmetrà al centre de dades els senyals de les rèpliques, que fins a les sis de la tarda havien estat una cinquantena.

Notícies relacionades

El municipi de Pedro Muñoz, situat a l'extrem nord-est de la província de Ciudad Real, de 9.500 habitants, no es troba enclavat en una zona de risc sísmic. Els veïns del municipi manxec s'han despertat i han sortit al carrer amb els primers tremolors. Molts han sortit en pijama alarmats a les portes de les seves cases, atemorits perquè no sabien el que estava passant, i alguns han pensat que s'estava produint l'enderrocament d'un edifici o que un avió sobrevolava el poble.

A Teodoro Ortega, veí de la localitat pròxima de Socuéllamos, l'ha sorprès al cementiri, on ha començat a tremolar la terra i a "moure's" els nínxols, mentre que als veïns del poble de Chillón els ha sorprès de romeria i han vist vibrar la imatge de la Verge durant uns segons.