AJUDA A COMBATRE LA CONTAMINACIÓ

Unes 18.000 plantes de 250 espècies diferents formen el primer jardí vertical d'Espanya

2
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

Unes 18.000 plantes de 250 espècies diferents formen el primer jardí vertical d'Espanya, una "pintura vivent" multicolor, com el denomina el seu creador, el botànic francès Patrick Blanc, que actua a més com un eficaç agent mediambiental.

Blanc i el director de CaixaForum Madrid, José Rodríguez, han presentat aquest projecte, que ha transformat en un jardí vertical una de les mitgeres que delimiten l'espai urbà de la nova seu de l'Obra Social de La Caixa, que ocupa l'antiga Central Eléctrica de Mediodía, al Passeo del Prado madrileny, davant el Jardí Botànic.

El "mur vegetal" no és només el primer instal·lat a Espanya, sinó també el més gran que s'ha implantat fins a la data en una façana sense forats, ja que ocupa una superfície vegetal de 460 metres quadrats.

"Com una pista de Wimbledon"

Més enllà del seu atractiu estètic, el jardí aïlla del soroll i actua com un eficaç agent mediambiental, que ajuda a combatre la contaminació, ja que neteja l'aire, preserva la façana de les inclemències del temps i permet reduir el consum d'energia --a l'hivern, aïlla del fred, i a l'estiu, actua com un sistema de refrigeració natural--.

Durant la presentació, Rodríguez ha manifestat que per les seves dimensions el jardí vertical "és com una pista del Wimbledon en gran, però ben dissenyada".

Patrick Blanc, que va construir per primera vegada un jardí vertical el 1988 partint del principi que "les plantes no necessiten terra, només minerals, llum i diòxid de carboni", ha explicat que el jardí espanyol és "una gran aventura" que va començar fa quatre anys.

Admet que repartir 250 espècies "no és gens fàcil", ja que unes poden competir amb altres, i ha relatat que visualment "ara pot semblar confús", però es tracta d'un quadro vegetal viu que a través del temps s'anirà dibuixant i permetrà visualitzar la silueta que ha volgut plasmar, l'"estrella" de La Caixa.

Rememora els jardins de l'antiga Babilònia

El jardí vertical està format per tres elements principals: una estructura metàl·lica, una làmina plàstica i una capa de feltre de poliamida, i té una altura de 24 metres, un gruix de gairebé un metre i una longitud de 19 metres.

Notícies relacionades

La distribució de les plantes al mural s'ha fet en funció de l'altura, de manera que a la part alta s'hi han col·locat alguns tipus d'arbustos, i a sota, espècies que es troben als boscos, i que requereixen menys llum.

El resultat és un mural que permet recrear un sistema vivent semblant al de la naturalesa i que rememora els jardins penjants de l'antiga Babilònia.