PUBLICAT A 'SCIENCE'

El sud de Groenlàndia va ser un paradís verd abans de l'última glaciació

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / WASHINGTON

El gèlid sud de Groenlàndia va ser un paradís verd entre 450.000 i 900.000 anys enrere, segons han revelat mostres d'ADN recollides al fons d'una perforació de dos quilòmetres al gel que cobreix l'illa.

En un informe publicat a la revistaScience,investigadors de la Universitat d'Alberta (Canadà) i de la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca) assenyalen que l'ADN demostra que fa poc temps, en termes evolutius, Groenlàndia va ser una terra verda (Greenland, en anglès) i que les seves temperatures van ser superiors a les actuals.

Arbres de 10 metres d'altura i varietat d'insectes

Fins ara es creia que l'existència vegetal datava de fa 2,5 milions d'anys. A l'analitzar les mostres, els científics han establert que en aquell temps hi havia una gran varietat de plantes i insectes, incloent-hi coníferes, verns (arbres d'uns 10 metres d'altura), i teixos, així com invertebrats de la família dels escarabats, mosques, aranyes, papallones i arnes.

Aquesta investigació indica que el gel de l'illa -el seu gruix actual supera els dos quilòmetres-- es va mantenir durant el període interglacial, fa de 116.000 a 130.000 anys, quan les temperatures eren 5 graus més càlides que en l'actualitat.

10 graus a l'estiu i -17 a l'hivern

Segons Martin Sharp, glaciòleg de la Universitat d'Alberta, el descobriment permet establir que la temperatura era de 10 graus centígrads a l'estiu i -17 a l'hivern.

Sharp, que afirma que l'escalfament global actual ha estat provocat per l'home, creu que aquesta investigació demostra que el fenomen que experimentem d'augment de les temperatures és també possible en condicions naturals.

Víking visionari

Groenlàndia va rebre el seu nom l'any 982, quan l'explorador víking Erik Thorvaldsson, anomenatErik el Roig, després de ser proscrit d'Islàndia per l'assassinat de diverses persones, va navegar cap a l'oest de Noruega i va descobrir l'enorme illa.

Notícies relacionades

Per intentar donar una falsa imatge de fertilitat i atraure futurs colons,Erik el Roigva decidir anomenar l'illa en idioma danèsGrønland(terra verda).

No obstant, a l'arribar els primers habitants es van trobar amb un clima gèlid i hostil, res a veure amb el nom del lloc.

Temes:

Groenlàndia