INVESTIGACIÓ EN MARXA

La Comunitat de Madrid ordena tancar una residència per suposades vexacions a avis

El cas s'ha destapat després de l'emissió d'un reportatge amb càmera oculta a Tele 5

2
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

El Govern de la Comunitat de Madrid ha ordenat el tancament cautelar de la residència de la tercera edat Joan XXIII, d'Alcobendas, per presumpte tracte vexatori dels avis i per evitar que se segueixin produint els suposats maltractaments que dilluns passat va difondre la cadena Tele 5.

Així ho ha anunciat avui el vicepresident primer de Madrid, Ignacio González, en roda de premsa posterior al Consell de Govern, que ha acordat que el tancament es porti a terme "en les pròximes hores" i que continuï endavant la investigació iniciada amb motiu de l'expedient sancionador obert al centre, als responsables del qual se'ls imposarà la "màxima sanció que permeti la llei", si es demostra que hi va haver maltractaments als avis.

González ha anunciat que el Govern regional traslladarà aquesta resolució als responsables de la residència i oferirà ajuda als familiars i als residents del centre per buscar-los un altre lloc on puguin ser atesos en les condicions adequades.

Imatges obtingudes d'una càmera oculta

El tancament d'aquesta instal·lació es produeix després que la cadena de televisió emetés dilluns passat un vídeo, gravat amb càmera oculta al centre, en què es mostrava alguns avis drogats amb tranquil·litzants, lligats a les cadires amb llençols i fins i tot, envoltats dels seus propis excrements i vòmits.

L'emissió d'aquesta cinta va donar lloc a l'obertura d'un expedient sancionador per part de la Comunitat i a la posada en marxa d'una investigació, que seguirà endavant encara que la residència estigui tancada. Es tracta d'una mesura que s'ha adoptat, segons González, "per defensar" les persones que hi vivien i evitar que "hipotèticament" poguessin patir més "agressions físiques" o maltractaments.

Ha subratllat que es tracta d'un centre de gestió privada que, com els "centenars de residències de la tercera edat" que hi ha a la Comunitat de Madrid, està sotmès a les revisions "periòdiques i programades" dels inspectors regionals. Així mateix, ha admès que quan aquests inspectors van a visitar els centres de la tercera edat "és molt freqüent que els responsables hagin pres abans mesures per evitar que vegin" situacions com la que es produïa a la residència d'Alcobendas.

"Infraccions administratives

El vicepresident regional ha assegurat que "en general" les residències d'avis de la Comunitat de Madrid són "bastant dignes" i ofereixen "un tracte bo" a les persones grans, però ha admès que "desgraciadament, sempre hi ha algú que intenta fer un ús indigne" d'aquestes instal·lacions per "fer-hi negoci", encara que, ha insistit, es tracta de casos "molt aïllats".

Notícies relacionades

Ha confirmat que les inspeccions derivades de l'expedient sancionador imposat al centre Joan XXIII han posat de manifest que existien "infraccions administratives" i que tant aquestes com els suposats maltractaments als avis, han desencadenat el tancament cautelar acordat avui.

A més, ha comentat que és "significatiu i rellevant" que l'opinió publica "sàpiga que hi pot haver persones que no són mereixedores de confiança" per regentar instal·lacions d'aquest tipus, i ha assegurat que la Comunitat aplicarà "tot el pes de la llei per tallar d'arrel" aquestes actuacions.