DESCOBRIMENT ARQUEOLÒGIC

Trobat a Fuentes (Conca) un jaciment paleontològic de 60 milions d'anys d'antiguitat

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / CONCA

El delegat de la Junta de Castella-la Manxa a Conca, Luis Carlos Sahuquillo, ha anunciat avui el descobriment d'un jaciment de 60 milions d'anys a la localitat de Fuentes (Conca), mentre es realitzaven les obres destinades a la línia d'alta velocitat Madrid-Conca-Llevant.

En roda de premsa, Luis Carlos Sahuquillo ha indicat que "el nou jaciment promet ser únic" i l'encarregat aquest estiu d'estudiar la troballa serà el paleontòleg i director del jaciment de Las Hoyas, José Luis Sanz.

Sahuquillo no ha volgut donar més dades "perquè la troballa és molt recent, i seran els tècnics i el mateix Sanz els que en els pròxims dies ampliïn la informació", ha apuntat.

El traçat de l'AVE no variarà

En principi, segons ha avançat el delegat de la Junta, aquest descobriment no modificarà el traçat de la línia d'Alta Velocitat Madrid-Conca-València --a les seves obres s'hi ha trobat el jaciment-- en què el Govern vol mantenir el compromís de posar-lo en marxa el 2010.

Tot i així, Sahuquillo sí que ha assegurat que els primers dictàmens d'experts ressalten la importància del jaciment, "que podria canviar molts dels plantejaments que es tenen fins ara, i trobar-se ja alguns dinosaures".

A més, ha avançat que ja s'ha establert un sistema de seguretat les 24 hores del dia per dissenyar un protocol d'actuació en les reunions de coordinació que s'estan portant a terme per posar en valor aquest jaciment.

Un pressupost de 920.000 euros per a excavacions

El delegat en funcions, acompanyat del responsable de Cultura, Sixto Pozo, i de la directora d'excavacions de Segóbriga, ha desgranat les principals actuacions que es portaran a terme aquest any als jaciments de la província, en què treballaran un centenar de persones.

Notícies relacionades

A Segóbriga, Cebrián ha afirmat que se seguirà treballant en la necròpolis del circ romà, encoratjats per la troballa l'any passat d'una estela funerària. La directora de les excavacions ha assenyalat que els enterraments estan donant importants pistes sobre la ciutat.

També es treballarà a Lapis Especularis, Las Hoyas, el Abrigo de Buendía a Castejón, Barchín del Hoyo, Noheda, Ercávica i Valeria, amb una inversió total de 920.000 euros en la campanya, que es prolongarà fins al 31 d'octubre.