La polèmica

Lula recorda a Benet XVI que el Brasil és un Estat laic

El president refusa un acord amb el Vaticà que doni més influència a l'Església

La visita papal intensifica la discussió sobre l'avortament entre Govern i bisbes

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / SAO PAULO / ENVIAT ESPECIAL

Benet XVI va escoltar ahir impertorbable com el president Luiz InácioLulada Silva li deia que el Brasil desitja "consolidar l'Estat laic" i no vol un concordat amb el Vaticà que li atorgaria més influència en l'educació i permetria l'ingrés de missioners a les reserves indígenes. La negativa no va agrir la trobada en què van abundar els intercanvis de gentileses. Però a l'exterior del palau dels Bandeirantes, lluny de la formalitat protocol.lària, el Govern i l'Església catòlica local van redoblar la seva agra controvèrsia en relació amb l'avortament.

L'ambaixadora del Brasil davant la Santa Seu, Vera Machado, va exercir de portaveu oficial d'una reunió que, va dir, es va caracteritzar per "l'harmonia de punts de vista". Lula li va explicar al Papa les seves polítiques socials, abordades "amb les directives de vida de Jesús". El president va lamentar al seu torn el "declivi ètic" que afecta el món i va destacar la importància de la família. Segons Machado, les paraules "van agradar" al Pontífex.

AMENACES IMPRÒPIES

Joseph Ratzinger va tornar després al Convent Sao Bento, al centre de la ciutat, amb un retrat seu fet per un pintor brasiler que li havia regalat la primera dama del Brasil. En tres oportunitats va sortir al balcó i, darrere del vidre blindat, va beneir els fidels que li llançaven visques. Mentrestant, a Sao Paulo seguia reverberant la polèmica. El ministre de Salut, José Gomes Temporao, va qualificar de "descabidoimpropi, inconvenient, que no té cabuda" el suport papal a l'amenaça d'excomunió feta pels bisbes mexicans als legisladors que van aprovar la despenalització de l'avortament.

Temporao, que es considera un home de "sòlida formació catòlica" i vol que els brasilers decideixin en un plebiscit si estan a favor de l'avortament, tal com va passar a Portugal, va tenir davant els micròfons la desinhibició que li és vedada a Lula. Va manifestar que no es poden "imposar dogmes" a "tota la societat". Segons el seu parer, el debat sobre l'avortament (que només es permet en casos excepcionals) té un biaix masclista: "Lamentablement, els homes no queden embarassats. Si això passés, la qüestió estaria resolta fa molt de temps".

El diputat José Genoino, que fins al 2005 va ser president del Partit dels Treballadors (PT, actualment al poder) va lamentar per la seva part l'admonició llançada als polítics mexicans. "Defensem l'Estat laic. I l'Església ha de ser tolerant amb els que tenen una opinió divergent amb els seus preceptes", va assegurar.

POLÍTIQUES SOCIALS

Notícies relacionades

La Conferència Nacional de Bisbes del Brasil (CNBB per les seves sigles en portuguès) no es va quedar callada i va defensar les posicions esbossades pel Papa quan encara no havia aterrat a una Sao Paulo hivernal i plujosa. La CNBB va valorar les polítiques socials de Lula, li va demanar que acceleri la tan promesa reforma agrària i va manifestar la seva "preocupació" pels "forts indicis de corrupció" en l'àmbit del Poder Judicial i per la "crisi ètica" del Congrés.

Les declaracions no van ser extemporànies: una altra forma de mostrar-li al Govern de Lula el seu descontentament amb aspectes de la seva política sanitària. La CNBB no en vol saber res de consultes populars. "Fer un plebiscit sobre el dret a matar és un absurd. No m'agradaria que el meu dret a viure fos posat a prova", va afirmar amb rotunditat la seva principal autoritat, l'arquebisbe paulista Odilo Scherer.

Temes:

Benet XVI