ENERGIA

Red Eléctrica defensa ara que la MAT passi per la Jonquera

L'operadora afirma que és l'alternativa de traçat elèctric amb menys impacte

Les dificultats de preveïment de Girona obliguen l'empresa a reforçar una altra línia

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / MADRID

El "passadís prioritari" pel qual Red Eléctrica de España (REE) vol que discorri la línia de Molt Alta Tensió (MAT), projectada entre Santa Llogaia d'Àlguema, al costat de Figueres (Alt Empordà), i Baixàs (França), és l'actual corredor d'infraestructures de la Jonquera. Per aquest pas ja circulen ara l'AP-7, la N-2 i ho farà l'AVE. El president de REE, Luis Atienza, va avançar ahir a Madrid que quan es reuneixi amb el mediador de la Unió Europea (UE) li dirà que és l'opció que prefereix entre les tres alternatives que es plantegen.

Des de mitjans de novembre les negociacions sobre la futura línia de 400 quilovolts (kV) que es proposa que creui les comarques de Girona estan encallades. Va ser en aquesta data quan els executius francès i espanyol van acordar que fos un mediador de Brussel.les qui negociés el traçat amb els alcaldes afectats, opositors, governs de la zona i les mateixes operadores. Al costat espanyol, l'encarregada de construir la infraestructura és REE.

Atienza va recalcar la urgència que la UE elegeixi tot seguit el mediador. "Serà com començar de zero un altre cop", va dir el president de l'empresa, que reconeix que l'operadora francesa prefereix l'opció que travessa els Pirineus per la Vajol.

CINC DIES SENSE LA VIC-BAIXÀS

Però mentre no es nomena l'àrbitre europeu segueixen passant els mesos i la situació del subministrament "està al límit", segons Atienza. El directiu va insistir que aquesta interconnexió entre França i Espanya és "imprescindible" per garantir el servei. Actualment, l'única línia de 400 quilovolts que serveix Girona és la que hi ha entre Vic (Osona) i Baixàs.

No obstant, durant tota aquesta setmana la central elèctrica del sud de França ha estat desconnectada, segons va afirmar el cap de departament del Centre de Control Elèctric (CECOEL) de REE, Tomás Domínguez. El CECOEL, situat a Alcobendas (Madrid), és el cervell de la xarxa espanyola i on se segueix al minut l'evolució de la demanda.

A les pantalles d'aquest centre, el traçat que procedeix de Baixàs cap a Vic tenia ahir un zero. És a dir, no hi havia cap línia d'alta tensió que subministrés les comarques gironines. El delegat de REE a Catalunya, Lluís Pinós, va advertir que si durant aquests cinc dies hi hagués hagut un problema "s'hauria produït un col.lapse i probablement hauria fallat el servei".

Els responsables de l'operadora no amagaven ahir la seva frustració per no haver aconseguit convèncer els ciutadans de la necessitat de la MAT. Les contínues mobilitzacions a Girona i els gestos a vegades dubitatius dels governs responsables han endarrerit el projecte.

MÉS DIÀLEG AMB EL GOVERN

Notícies relacionades

Tant si va per la Jonquera, la Vajol o Maçanet de Cabrenys, l'empresa necessita entre 18 i 24 mesos per construir-la. "Per guanyar temps --va explicar ahir Atienza-- estem realitzant obres a la línia entre Vic i Juià (Gironès). Es tensen de nou els cables per aprofitar-ne la màxima potència".

Mentre s'elegeix el mediador, el president de REE va dir que la relació amb la Generalitat "sempre ha sigut fluida" però que el recent nomenament d'Agustín Maure com a director general d'Energia "facilitarà més l'intercanvi d'opinions". Maure va ser home de confiança d'Atienza a REE.